SARAJEVO

Led okovao ulice u padinskim naseljima

Padinska ulica Ferida Srnje jučer poledila

A. Na. - A. T.

29.11.2017

Ako je suditi prema izgledu brojnih ulica u padinskim naseljima, koje su u jutarnjim satima okovane ledom, prvi minusi već su počeli zadavati glavobolju građanima, ekipama preduzeća „Rad“, vozačima... Ipak, najviše problema za sada imaju školarci, koji se strmim ulicama, u kojima nema rukohvata, spuštaju prema školama.  


Strah roditelja

Zbog toga mnogi roditelji strahuju da im djeca ne padnu pod vozilo pa su prinuđeni svoje mališane voditi do obližnjih vrtića, obrazovnih ustanova... Takvu situaciju zabilježili smo jučer u novogradskom naselju Mojmilo, odnosno u ulici Ferida Srnje, koja nije očišćena nakon posljednjih padavina.  

- S obzirom na to da se radi o strmoj ulici, skoro je nemoguće sigurno sići do glavne saobraćajnice. Osim vozačima koji moraju tražiti zaobilazni put, led je najviše namučio učenike koji su na putu do škole nekoliko puta pali - kazao je sugrađanin Adnan Tabak.

Led se na pojedinim ulicama pojavljuje i zbog kvarova na cijevima, zbog čega se voda slijeva niz ulice. Iz preduzeća „Rad“ pojašnjavaju da su im u tim situacijama ruke vezane jer so koja se noću posipa do jutra, kada je najkritičnija situacija, bude saprana.

Posipni materijal

- Sa Zimskom službom treba se napraviti plan da se pojedine ulice, osim noću, i tokom dana posipaju solju. Također, građanima ćemo dostavljati i posipni materijal da oni posipaju so na mjestima gdje ledi. To trenutno radimo u općinama Stari Grad i Centar, zatim u Novom Gradu i Novom Sarajevu - kazao je Mirza Ramić, portparol preduzeća „Rad“.

Kvarovi na vodovodu 

Osim toga, kako je rekao Ramić, preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) prijavljivat će kvarove na vodovodnoj mreži. Tražit će da ViK sanira svako curenje vode koja budu predstavljala problem ekipama „Rada“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.