SARAJEVO

Gradnjom dvije podzemne garaže do novih 710 parking-mjesta

Piše: I. B.

29.11.2017

Da su nova parking-mjesta prijeko potrebna u gradu, a naročito u općini Centar, smatra većina građana, ali i predstavnika mjesnih zajednica. Najveća potražnja za parkingom je u naseljima Ciglane te Marindvor.  

Prema riječima načelnika Nedžada Ajnadžića, s ovim problemom upoznate su i nadležne službe, a gradnja podzemnih garaža nametnula se kao najbolje rješenje.

- Gradnja podzemnih garaža planirana je na Bulevaru Franca Lehara, Merhemića trgu na Ciglanama te na Trgu "Prof. dr. Nijaz Duraković" - naglasio je Ajnadžić na javnoj raspravi o nacrtu općinskog budžeta za narednu godinu.

Ističe da bi se, u skladu s Regulacionim planom (RP) "Gradski centar - Maridvor", dvoetažna podzemna parking sa 260 novih mjesta trebala graditi na mjestu sadašnjeg parkinga između stambenih zgrada na Bulevaru Franca Lehara i u Kranjčevićevoj ulici.

U istoj ulici, 450 vozila moglo bi se parkirati u podzemnoj garažu koja bi se, prema Regulacionom planu "Crni Vrh", mogla izgraditi na raskršću kod Osnovne škole "Isak Samokovlija", na dijelu kod dvorišta Opće bolnice "Primarijus dr. Abdulah Nakaš".

Iz općine Centar ranije su istaki da slični planovi također postoje i za Trg "Prof. dr. Nijaz Duraković" gdje je, uz podzemnu garažu, također planirano i uređenje parka sa novim sadržima za zabavu i rekreaciju. Informacija o planiranoj izgradnji podzemne garaže bit će predočena i vijećnicima Općinskog vijeća Centra na sutrašnjoj sjednici.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.