SARAJEVO

Nemogući uvjeti u Historijskom muzeju BiH: Eksponati propadaju, jer nema grijanja, posjete minimalne

Prostorije prazne zbog hladnoće

Piše: N. Ć.

4.12.2017

Historijski muzej BiH bez grijanja je od završetka rata. Izložbeni prostori, kao i depoi, tokom zime su hladni, što nije dobro za eksponate. Prema riječima Elme Hašimbegović, direktorice Muzeja, nedostatak grijanja otežava rad, jer nisu u mogućnosti da posjetiocima pruže adekvatne uvjete.  

- Za Muzej niko od nadležnih već 20 godina ne preuzima odgovornost, stoga trenutno nemamo rješenja. Zgrada vapi za restauracijom, rekonstrukcijom i saniranjem ne samo grijanja nego i mnogih drugih stvari. Sve su to neke faze apliciranja za projekte i donacije, a država, nažalost, neće ništa da zna - kazala je Hašimbegović.

Velike temperaturne oscilacije tokom zime i ljeta otežavaju zaposlenicima održavanje eksponata, koji su od velikog kulturno-historijskog značaja.

- Ni mi, zaposlenici, ne možemo dugo boraviti u depoima i pregledati eksponate svakodnevno. S obzirom na to da se samo neke kancelarije griju, prinuđeni smo da dijelimo prostor, što otežava rad - naglasila je historičarka Narcisa Semić.

I posjetioci se kraće zadržavaju pa su zimi posjete svedene na minimum. Iako su vladali minusi, uprava i zaposlenici su u novembru organizirali veliki broj radionica za djecu. Prostorije su bile ugrijane i bili su prijatni uvjeti, rekla je Semić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.