SARAJEVO

Udruženje privatnih predškolskih ustanova upozorava: U KS rade 43 nelegalna vrtića i taj broj stalno raste

Više nelegalnih vrtića registrirano na Trgu heroja u Novom Sarajevu

Piše: L. ŠABIĆ

5.12.2017

Nelegalni vrtići i igraonice ozbiljan su problem u KS. To su, uz roditelje, više puta isticali predstavnici Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS, koje se žali na nelegalnu konkurenciju. Iz tog razloga, kako je za „Avaz“ kazao predsjednik Udruženja Eldin Ždralović, objavili su spisak 43 vrtića, odnosno nelegalne igraonice, čiji rad nije zakonski reguliran. Ima ih u svim gradskim naseljima, od Trga heroja u Novom Sarajevu do Ciglana u Centru.

Novi subjekti

- Broj nije konačan, iz dana u dan dobivamo informacije o otvaranju novih subjekata koji obavljaju predškolsku djelatnost suprotno zakonskim propisima. Za krivce smatramo nadležne inspekcijske organe, jer prosvjetni inspektori ne djeluju dovoljno i ne vrše nadzor nad radom dječijih igraonica, produženih boravaka i udruženja iz ove djelatnosti - rekao je Ždralović.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović kazao nam je da nisu upoznati sa spiskom navodnih nelegalnih vrtića koje je objavilo Udruženje privatnih predškolskih ustanova.

Brdarić: Izdato 12 rješenja | Kazazović: Zakonsko uporište | Ždralović: Broj nije konačan

- U svakom slučaju, treba dokazati da su to nelegalni vrtići. Naša inspekcija nema pravo kontrolirati njihov rad. Ti vrtići su registrirani kao dječije igraonice i rade nacrno i roditelji im svjesno daju na povjerenje svoju djecu. Ministarstvo će pokušati iznaći adekvatno zakonsko uporište kojim bi se omogućilo kontroliranje rada sličnih ustanova - kazao je Kazazović.  

Prema riječima Vildane Brdarić iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, prosvjetni inspektori donijeli su 12 rješenja kojima su naredili da svoju djelatnost usklade sa Zakonom o predškolskom obrazovanju KS.

Važeća klasifikacija

Također, Brdarić podsjeća da, prema važećoj klasifikaciji djelatnosti, kontrolirani subjekti za koje se sumnjalo da su nelegalni vrtići i igraonice uvršteni su u segment zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, što bi bila nadležnost Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Riječ građana

Almira Civić | Hasib Topalović | Mersiha Džemaili

Almira Civić:

- Potrebno je naći način da se kontrolira rad svih vrtića. Smatram da je svakom roditelju u interesu da plati što jeftinije, ali treba paziti i na stručnost osoblja.

Hasib Topalović:

- Svaka ustanova mora biti prijavljena da bi mogla uredno plaćati porez. Smatram da i radnici moraju biti stručno i adekvatno osposobljeni.

Mersiha Džemaili:

- Takve ustanove mi ne ulijevaju povjerenje. Nikada svoje dijete ne bih povjerila takvim ustanovama. Mislim da država treba bolje kontrolirati ovu oblast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.