SARAJEVO

Iznutra smrad, izvana čarolija: Magla pluta iznad Sarajeva

A.Mi.

8.12.2017

Proteklih dana magla se nadvila nad glavnim gradom BiH. Magla je prouzrokovala smanjenu vidljivost koja je otežavala kretanje kako saobraćaja, tako i pješaka.

Međutim, ovaj prirodni fenomen prikazan je na jedan sasvim nesvakidašnji i fascinantan način.

Naime, astronomska grupa Sarajevo napravila je zanimljiv ubrzani videosnimak na kojem se može vidjeti kako su glavni grad naše zemlje proteklih dana prekrili magla i smog. 

Kako su pojasnili može se vidjeti fluidno pulsiranje, gotovo kao more kada udara u stijene. Osim toga, na snimku se može vidjeti i vertikalno pulsiranje, odnosno kretanje magle gore i dolje u naletima. Također su primjetni “udari” magle (sa istočne strane pretežno) u kratkim naletima, pa onda rasterećenje uzduž sarajevske kotline. 

"Vrlo je zanimljivo posmatrati (i snimati) poznatu sarajevsku maglu (i smog koji guši i truje naš grad) zimi. Nevjerovatne su boje koje sarajevska svjetla daju magli, a potiču od jako osvjetljenih objekata, puteva i stambenih jedinica", poručili su iz ove grupe.

Objasnili su kako postoji začepljenje protoka fluida, lokalno nagomilavanje magle a onda kratkotrajno spuštanje, oticanje i pulsiranje. U pozadini, na noćnom nebu, može se vidjeti i prividno kretanje zvijezda (ustvari se Zemlja okreće oko svoje ose).

Osim toga, članovi ove grupe poručili su svima da iskoriste priliku i da tokom mjeseca decembra posmatraju sa uzvišenja iznad Sarajeva ovaj zanimljivi prirodni fenomen.



Sarajevska magla i smog from Catovic on Vimeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.