SARAJEVO

Slaba posjećenost zbog minusa i snijega: Trgovcima na pijacama smanjeni pazari

Primorani dekama prekrivati voće i povrće

Piše: N. Ć.

10.12.2017

Tokom hladnih zimskih dana smanjena je posjećenost na pijacama na otvorenom. Iako je vrijeme zimnica - ajvara, kiselog kupusa i paprika, građani slabo posjećuju tržnice.  

Prema riječima Samira Ajanovića, poljoprivrednog proizvođača i prodavača na pijaci Grbavica, koju smo posjetili, zima i minusi im znatno otežavaju posao.

- Prije svega, mi, prodavači, moramo se dobro obući, ponekad navući i nekoliko slojeva odjeće na sebe. Snijeg kad padne, uvjeti rada postaju ekstremni. Vrlo često sami lopatamo i snijeg i led, a, kako je pijaca na otvorenom, hladan vjetar ''tjera'' mušterije, što utječe na smanjenje pazara - rekao je Ajanović.

Posljednjih dana, kada su temperature zraka ispod nule, kupaca na pijaci skoro da i nema, a prodavači se trude da voće i povrće očuvaju svježim. Kako nam je kazao Ajanović, prekrivaju robu najlonima, pa čak i dekama, da ne bi smrzla.

- Ove godine zimnice se ne prave. Ja dugo radim na pijaci i, u odnosu na posljednje godine, mogu reći da je ova najslabija. Mi smo svjesni da ovi minusi i snijeg utječu na kupce, veoma je hladno, neće niko doći da pola sata bira džak kupusa. Nadam se da će situacija biti bolja kad malo otopli - kazao je Ajanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.