SARAJEVO

Vijećnici traže da se centralne gradske ulice zaštite: Štrosmajerovu i Ferhadiju potrebno zatvoriti za vozila

Rampe će se nalaziti na ulazu u šetalište

Piše: N. ĆOSIĆ

9.12.2017

Da bi se zaštitila šetališta u staroj gradskoj jezgri, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Stari Grad prihvaćena je inicijativa da se ulice Štrosmajerova i Ferhadija zatvore za vozila. Inicijator, vijećnik Amar Trbović kazao je da bi trebalo postaviti rampu na početku Štrosmajerove iz pravca ulice Zelenih beretki. 

Hitna i vatrogasci

- Veliki broj građana zahtijeva da zaštitimo ulicu. Vozila svakodnevno prolaze kroz šetalište, uništavaju ploče, narušavaju izgled i mir... Naravno, vozila komunalnih službi, Hitne, vatrogasaca trebaju imati slobodan prolaz - rekao je Trbović.

Ugledajući se na radnike koji svakodnevno dostavljaju robu u brojne kafiće u Štrosmajerovoj ulici i Ferhadiji, i drugi građani su počeli ulaziti automobilima u pješačke zone.

- Ova ulica je specifična, jedini pogled na Katedralu iz tog pravca. Ne želim ni da naglašavam da kamene ploče pucaju i narušavaju sliku šetališta, a, s obzirom na to da je to jedini otvoren ulaz, koriste ga da se kreću vozilima kroz Ferhadiju - podsjetio je on.

Vikendima veliki broj građana uživa u šetnji Štrosmajerovom i Ferhadijom, ali im taj mir narušavaju vozila. Kako je kazala sugrađanka Alena Kahrimanović, narušavaju i sigurnost djece.

Kahrimanović: Sigurnost djece | Mehić: Velika šteta | Kadrić: Podržao inicijativu

Kamene ploče

- Volim vikendom prošetati centrom grada. Svoju mlađu sestru ne smijem ispustiti iz vida zbog dostavnih vozila. Nije mi jasno zašto te poslove ne obave rano ujutro - rekla je Kahrimanović, a Nehrimana Mehić je dodala da je velika šteta jer od dostavnih vozila pucaju stare kamene ploče.

- To je naše kulturno naslijeđe, koje datira iz najstarijih dana i šteta je da se narušava - kazala je Mehić.

Sanjin Kadrić rekao je da inicijativu treba podržati, ali da se korištenje rampi omogući samo u vanrednim situacijama.

Projekt realizirati naredne godine 

Kako je Trbović rekao, novac za realizaciju projekta treba se predvidjeti u budžetu za narednu godinu. Također, i rampe bi trebalo postaviti naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.