SARAJEVO

Riješiti problem u ulici Obala Kulina bana u starogradskoj općini: Pješaci u opasnosti nakon što su uklonjeni semafori

Većina građana ne prelazi cestu na pješačkom prijelazu, idu tamo gdje su navikli (označeno strelicom)

Piše: N. ĆOSIĆ

15.12.2017

Na jednom dijelu Obale Kulina bana kod Carevog mosta pješaci koji prelaze ulicu svakodnevno su u opasnosti. Semafor je, naime, uklonjen, a nakon toga izbrisane su i zebre na pješačkom prijelazu, jer je tu nastajao problem u saobraćaju.

Obrisana zebra

Iako postoji pješački prijelaz prema mostu na jednoj strani, građani i dalje prelaze jednu od najprometnijih ulica na starom prijelazu, koji vodi prema dežurnoj apoteci.

O ovom problemu bilo je govora i na jednoj od sjednica Općinskog vijeća Stari Grad. Vijećnik Ekrem Kaljanac potvrdio je da je pješački prijelaz kod apoteke obrisan, semafor uklonjen, a građani i dalje pretrčavaju ulicu i time usporavaju saobraćaj te se dovode u opasnost. On je uputio i inicijativu da se ovaj problem riješi.

- Potrebno je postaviti stubiće i lance između stubića da pješaci više ne bi mogli prelaziti ulicu na tom mjestu, već malo niže, na pravom pješačkom prijelazu. Tražio sam da se postavi svjetleći putokaz za pješake, kao što to ima u ostalim općinama - rekao je Kaljanac.

Da je potrebno riješiti problem, smatraju i građani. Fuad Grcić kazao nam je da bi najbolje rješenje bilo prisustvo policajaca na prijelazu. Iako je pješačka staza uklonjena, kaže, ljudi i dalje pretrčavaju jer im je bliže do apoteke.

Grcić: Najbolje rješenje | Muratović: Postaviti lance | Hrlović: Opasnost za djecu

Propisi i pravila

- Lanci se trebaju postaviti s obje strane da pješaci više ne bi mogli pretrčavati. Pješaci su navikli da tu prelaze ulicu, a naš narod je takav, ne poštuje nikakve propise i pravila, možda bi kazne bile najprimjerenije - rekao je Muratović.

Sugrađanka Samre Hrlović kaže da problem treba riješiti jer je najveća opasnost za djecu i starije osobe, koje često pretrčavaju do apoteke.

Čeka se Ministarstvo 

Općina Stari Grad prihvatila je inicijative. Ona je upućena Ministarstvu saobraćaja KS i na njima je da se pozabave ovim problemom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.