SARAJEVO

Prava praznična atmosfera u glavnoj šetnici: Uz novogodišnje ukrase, na štandovima se nudi i pirotehnika

Ferhadija kao novogodišnji buvljak

Piše: N. ĆOSIĆ

16.12.2017

Svake godine pred novogodišnje praznike glavno šetalište u gradu Ferhadija postaje buvljak novogodišnjih rekvizita. Građani tu kupuju ukrase za kićenje domova, poklone, jelke... Upravo u Ferhadiji najbolje se osjeti praznično raspoloženje.  

Mini petarde

Štandovi su prepuni ukrasnih kugli, svjetiljki, maski, paketića za najmlađe... Tako se jelka može kupiti za pet KM, svjetiljke koštaju od pet do 15 maraka, paketići oko 15 KM...

No, osim novogodišnjih ukrasa, prodaju se i razna pirotehnička sredstva, što može predstavljati problem, budući da su dostupna svima, pa tako i maloljetnicima. Iako je prodaja zakonom zabranjena, petarde se lako mogu kupiti. Mini petarde koštaju 1,5 KM, obične, što pucaju dva puta, 2 KM, a one velike, koje su najopasnije za djecu, 4 KM.

Više kazne

Kazne za prekršaje zbog korištenja pirotehnike kreću se od 300 do 900 KM. S obzirom na to da su najčešće maloljetne osobe izvršioci takvih prekršaja, policija može kazniti njihove roditelje, staratelje ili usvojitelje od 400 do 1.200 KM.

Riječ građana

Kenan Smajlović: 

- Osjeti se novogodišnja atmosfera, što je lijepo za grad, jer će nam doći i veliki broj gostiju na proslavu Nove godine. Treba povesti računa o upotrebi petardi.  

Zina Rasavac

- Lijepo je da nam grad odiše prazničnom atmosferom. Ali u ovo vrijeme svi bismo trebali više povesti računa o zaštiti djece, jer im je lako dostupna pirotehnika.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.