SARAJEVO

Sjećanje na troje djece koja su ubijena od agresorske granate

Porodice ubijene djece položile cvijeće

Piše: F.Sa.

16.12.2017

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen -ploči u ulici Potur Šahidijana u Boljakovom potoku danas je obilježena 25 godišnjica od pogibije troje djece. 

Porodice ubijene djece, boračka udruženja, učenici osnovne škole Umihana Čuvidina, djeca iz mekteba Vitkovac prisjetili su se dana kad je od granate ispaljene s agresorksih položaja ubijeni Admir Holjan,Denis Bašović i Aldin Alihodžić. Tom prilikom osnovci su izveli prigodan recital, a djeca iz mekteba pročila kratki zikr. Ubijena djeca imala su deset i trineaset godina.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece rekao da je ovo jedno od mnogobrojnih mjesta gdje su djeca ubijana u grupama i masovno.

- Prije 25 godina na ovom mjestu ubijena su tri dječaka koja su se igrala taj dan. Ovdje nije bilo vojnih ciljeva ni vojnih objekata, što govori da su zločinici s namjerom ubijali građane Sarajeva, tako i djecu. Ovdje smo da čuvamo uspomenu i istinu od zaborava, jer ne smije se zaboraviti niti jedan zločin, ne da bi mrzili ili se svetili već da mladi imaju motiv sebi i drugima da grade bolju budućnost- kazao je Grabovica.

Otac ubijenog Admira Holjana, Ramiz Holjan istakao je da se danas navršav 25 godina od kada je agesor ispalio granatu i ubio troje djece, i dvoje teško ranio,koji su sada invalidi.

- Rane koje mi imamo niko ne može izliječiti. Posebno nas boli što se zločini negiraju, ali mi roditelji ubijene djece izdržat ćemo i imamo hrabrosti. Pravda jeste spora, ali je dostižna. Nikad niijedan roditelj ubijene djece nije rekao da mrzi i da želi osvetu, mi želimo samo pravdu - kazao je Holjan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.