SREDNJOBOSANSKI KANTON

Bugojno: Gradsko pozorište iz Trebinja osvojilo najviše nagrada

Piše:

22.7.2017

U Bugojnu je okončan 45. teatarski festival BiH „Fedra 2017.“ na kojem je u takmičarskom dijelu izvedeno sedam predstava. Nastupili su teatri i društva iz Visokog, Gračanice, Banje Luke, Livna, Trebinja, Travnika i Bugojna.  

Posebno priznanje

Za najbolju predstavu u cjelini proglašena je predstava „Pisac porodične istorije“ Gradskog pozorišta iz Trebinja. Ova predstava je imala i najbolju režiju, a Vesna Đurić, koja u ovoj predstavi glumi Jovanku Milošić, proglašena je za najuspješniju glumicu. Predstava iz Trebinja dobila je još dvije nagrade, za najbolju debitantsku ulogu pripala je Mileni Bokun te Igoru Svrdlinu za epizodnu ulogu.

Predstava „Pobuna u kokošinjcu“ Hrvatskog amaterskog kazališta iz Travnika dobila je četiri nagrade. Producent i režiser Ante Bilić dobio je posebno priznanje za vizuelni identitet projekta „Pobuna u kokošinjcu“. Za muziku u ovoj predstavi nagrađen je Alojz Čakarić, za kostimografiju Danijela Lovrić, a za scenografiju Davorin Briševac.

Najbolji glumac na ovogodišnjem „Fedrinom“ festivalu je Mirza Krtičić, član pozorišne grupe KUD „Adem Alić“ iz Gračanice, za ulogu Lakija u predstavi „Maratonci trče počasni krug“.

Ajla Kurtović za ulogu Amele u predstavi „Posljednja porodica“ domaćina, bugojanskog teatra „Fedra“ dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu.

Dobitnici posebnih priznanja su i Aleksandar Pejaković za angažman u adaptaciji i režiji predstave „Tetovirani Isus“ Banjalučkog studentskog pozorišta, kao i glumci iz Gračanice Esad Grbešić, Miralem Džaferović, Nedžad Đuvić, Mirza Krtičić i Adnan Ahmetbegović za kolektivnu igru kao članovi porodice Topalović u predstavi „Maratonci trče počasni krug“.

Članovi žirija

Stručni žiri Festivala činili su glumica Jelena Trepetova-Kostić, dramaturg Dragan Komadina i teatrolog Nedžad Fejzić. Selektor je bio prof. dr. Nedžad Ibrahimović.

Bogat prateći program

Tokom osmodnevnog trajanja festivala realiziran je bogat prateći program, izložbe slika, predstave za najmlađe, radionice. Posljednjeg dana festivala u pratećem programu nastupili su članovi Kazališne družine Štolcer iz Čakovca u Republici Hrvatskoj s predstavom „Ne izlazi bez čarapa“.

Organizator Festivala bio je KSC Bugojno u partnerstvu s Teatrom „Fedra“, a generalni pokrovitelj Općina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.