SREDNJOBOSANSKI KANTON

Nakon drame u Vitezu | MUP SBK: Radi se o klasičnoj policijskoj nadležnosti, specijalci su samo prenijeli protestante do vozila!

Piše: D. PAŠALIĆ

24.8.2017

Nakon drame na mostu u viteškom naselju Kruščica, koja se događala jutros oko pet sati, nakon što su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a SBK i Jedinice za javni red i mir sukobili sa nekoliko mještana ovog naselja, koji se protive izgradnji mini hidroelektrana, oglasili su se i iz MUP-a SBK.

Kako su izjavili za portal Avaz.ba iz MUP- SBK, do upotrebe sile nije došlo i cjelokupna intervencija realizirana je u skladu sa zakonom.

- Okupljenim mještanima, koji su se nalazili na javnom putu, izdata je zakonska naredba da odblokiraju put na što su se oglušili. Čak njih 19 nije postupilo po naredbi. Zatim su oni, bez upotrebe sredstava prinude, fizički preneseni do vozila MUP-a, a potom su privedeni - kažu iz MUP-a SBK za Avaz.ba.

Nad uhapšenima se trenutno provodi kriminalistička obrada, a o svim dešavanjima upoznat je i dežurni kantonalni tužilac s kojim će biti odlučene dalje mjere i radnje za uhapšene.

Na lice mjesta odmah su upućeni i inspektori Odsjeka za unutrašnju kontrolu MUP-a, radi praćenja zakonitosti u postupanju policijskih službenika.

- Radi se o klasičnoj policijskoj nadležnosti. Ovaj put duže vrijeme je blokiran zbog protesta. Mještani, koji protestiraju, su više puta upozoravani da ne mogu to činiti na javnom putu, što su ignorirali. Tako da, mi smo morali omogućiti prohodnost puta. Ponavljamo, nije upotrebljeno nijedno sredstvo prinude - ističu iz MUP-a SBK za naš portal.

Još pojašnjavaju da ih je policija "prenijela" do vozila, bez da su ih udarali, a da su navode o udaranju protestanata provjerili i ustanovili da se radi o neistini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.