SREDNJOBOSANSKI KANTON

Jajce: ''Dan Esme sultanije'' okupio veliki broj žena iz cijele BiH

E. CRNKIĆ

29.8.2017

Asocijacija žena MIZ Jajce „Esma sultanija“, u saradnji s MIZ Jajce i Muftijstvom travničkim, organizirala je manifestaciju „Dan Esme sultanije“, koja je održana proteklog vikenda.

Svečani program

U prepunoj sali Doma kulture Jajce održan je svečani program, u sklopu kojeg su dodijeljeni nagrade i priznanja istaknutim aktivisticama iz Jajca, a to su: Dževahira Šehović, predsjednica Udruženja građana oboljelih od karcinoma ''Nada'', Emina Muresel, najveći žena vakif u Jajcu poslije Esme sultanije, te Rešida Kovačević, koja 17 godina dobrovoljno uljepšava grad Jajce.

Priznanja su dobile još i istaknute žene mualime s područja Muftijstva travničkog: Ulfeta Šečunović (Gornji Vakuf), Suvada Šehić (Bugojno), Emina Palić (Travnik), Fatima Hajrić (Novi Travnik), Đenana Topoljak-Ahmić (Vitez), Četiba Dogan (Donji Vakuf), Ensara Srebrenica (Busovača) i Sabina Hajrić-Duranović (Jajce).

Posebno priznanje za rad i doprinos u radu IZBiH dobila je Dževada Šuko.

- Okupili smo se da kroz legendu i ime Esme sultanije damo podršku i unaprijedimo djelovanje sultanije našeg doba - rekla je Mirela Duranović-Humić, predsjednica Asocijacije.

Glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić naglasio je ulogu žene u institucionalnom djelovanju.

- Islamska zajednica je prije nekoliko godina otpočela proces integracije ženskog aktivizma i dala prostor našim ženama muslimankama i onima koje to nisu da učestvuju u radu, hizmetu i zajednici - rekao je Hadžić.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović istakao je vrijednost i značaj žene u društvu.

Radosne emocije

- Uložilo se dosta truda da bi se organizirala ova manifestacija koja će biti prepoznata kao nešto vrijedno. Mi se često okupljamo da bismo obilježili neke tužne događaje koji bude negativne emocije, a danas to nije slučaj jer budimo samo radosne emocije. Osim toga, danas smo veseli što ćemo dati priznanje onim ženama koje su vrijedne i čestite - rekao je Adilović.

Prvi projekt

Ovo je prvi projekt u našoj zemlji namijenjen ženi i porodici, a glavni je cilj promoviranje porodičnih vrijednosti te afirmiranje rada i uloge žena unutar Islamske zajednice. Manifestacija se završila druženjem na Plivskim jezerima.

Promocija žena hafiza  

U okviru manifestacije održana je promocija zbornika „Muslimanska porodica - prava i dužnosti”. U džamiji Esme sultanije održani su promocija žena hafiza te predavanje „Žena muslimanka kao dio zajednice”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.