SREDNJOBOSANSKI KANTON

Bajram namaz u Bugojnu: Ef Kukić - Prenesimo radost Bajrama na sve ljude oko nas

Klanjalo se i ispred Sultan Ahmedove džamije

Piše: Az. M.

1.9.2017

Centralna svečanost klanjanja Kurban bajrama za područje Medžlisa IZ Bugojno održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji izgrađenoj daleke 1693. godine, a svečano je bilo i u ostalim džematimna na području bugojanskog medžlisa. 

Veliki broj vjernika ispunio je unutrašnjost džamije, ali i avliju ovog lijepog islamskog vjerskog objekta. Kurban bajram je imamio i bajramsku hutbu reisu –l- uleme IZ u BiH Husein ef Kavazovića, prenio glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut , dok je o vjerskim obavezama prilikom klanja kurbana i postupanja sa kurbanskim kožama vjernicima govorio imam Sultan Ahmedove džamije Edin ef Kukić, koji je uputio i poruku :    

- Prvi zadatak je unijeti radost Bajrama u porodicu i rodbinu, pa potom među prijatelje, komšije, među ljude svih vjera, kultura i tradicija. Prenesimo radost Bajrama na sve ljude oko nas, jer mi smo po ljudskom rodu braća, kako unutar samih muslimana, tako i sa katolicima, pravoslavcima, jevrejima. Na taj način mi, muslimani, možemo upotpuniti svoju obavezu prema Bogu- da govorimo o islamu lijepom riječju, praktično lijepim primjerom , mudrim savjetom i da ljudima činimo dobro – poručio je ef Kukić.    

Sutra, drugog dana Kurban bajrama zakazan je prijem glavnog imama u motelu Heko, a u džematu Vesela nakon podne namaza biće organizovan tradicionalni mevlud. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.