Prokoško jezero lani posjetilo 20.000 gostiju

Prokoško jezero lani posjetilo 20.000 gostiju

GDJE ZA VIKEND

Biser prirode srednje Bosne mamac za turiste: Prokoško jezero najbolje posjetiti ljeti i ujesen, do prvih mrazeva

Autor: H. ČUKLE
09.09.2017 18:35
A
A
A

Prokoško jezero, dragulj prirode smješten u njedrima planine Vranice, na 1.636 metara nadmorske visine, magnet je za turiste iz cijelog svijeta. 


Domaća hrana

Udaljeno je 23 kilometra od Fojnice, a do njega se stiže uzvodno asfaltnom trakom do Tocila, a onda uz rječicu Jezernicu, 15 kilometara do Hrida, odakle se već vidi ovo „gorsko oko“.  

Područje Prokoškog jezera proglašeno je spomenikom prirode, a tokom ljetne sezone ulaz se naplaćuje.

Cijene jednodnevne ulaznice je 2 KM po osobi, a za organizirane grupe 1,5 KM po osobi. Za djecu do 6 godina ulaz je besplatan, a učenici, studenti i penzioneri plaćaju po 1 KM. Ukoliko želite kampirati uz jezero, po jednom automobilu platit ćete 10 KM dnevno. Mještani u katunima boravit će do prvih mrazeva pa je do tada moguće i posjetiti ovo jezero.

Prenoćište košta 10 KM po osobi, moguće je unajmiti cijeli katun, a cijena je od 30 do 60 KM, zavisno od broja kreveta.

Prošle godine Prokoško jezero posjetilo je 20.000 gostiju. Najviše je posjetilaca iz BiH, ali ima dosta i Arapa te gostiju iz evropskih zemalja. Gotovo ispred svakog katuna postavljeni su natpisi na bosanskom, engleskom i arapskom jeziku, s bogatom ponudom hrane.

Ukoliko želite, možete naručiti pitu ispod sača, a burek, sirnica, zeljanica ili maslenica koštaju 10, 15 i 20 KM po tepsiji, zavisno od veličine.


Janje s ražnja

Tegla ili litar domaćeg džema od borovnice ili brusnice je 10 KM, a ista je cijena i domaćeg soka. Kilogram ovčijeg masnog prokoškog sira je 13 do 15 KM, a kravljeg 8 do 10 KM. Litar domaćeg mlijeka je 1,5 KM, porcija pečene potočne pastrmke je 12 KM po kilogramu. Može se naručiti i janje s ražnja.

Više o:

Prokoško jezero