BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: Vijećnici koji izostaju sa sjednica i dalje bez sankcija

Bešlija: Pokretač inicijative

A. BAJRAMOVIĆ

13.9.2017

Gradsko vijeće Goražde odbilo je inicijativu Jasmina Bešlije (SDP) da se za vijećnike koji neredovno prisustvuju sjednicama uvedu restriktivne mjere.  

Početak mandata

„Ne prihvata se inicijativa vijećnika Jasmina Bešlije, a koja se odnosi na donošenje odluke o restrikcijama spram gradskih vijećnika koji ne prisustvuju sjednicama Gradskog vijeća“, stoji u zaključku dostavljenom pokretaču inicijative.

- Motiv za podnošenje ovakve inicijative je bio što kolege ne prisustvuju sjednicama. U jednom momentu, od ukupno 25 bude 13, u drugom 15, postoji određen broj vijećnika koji je od početka mandata vrlo rijetko bio na sjednicama. Inicijativa je imala za cilj da se vijećnici, na neki način, primoraju da rade svoj posao. Tražio sam donošenje odluke koja bi sadržavala određene restrikcije spram gradskih vijećnika u smislu prisustva sjednicama i rada - broja diskusija, podnesenih pitanja i inicijativa. Mora se „udariti po džepu“ i oduzeti određeni procent paušala zbog nerada - kazao nam je Bešlija.

Svojim zaključkom Gradsko vijeće tako je amnestiralo od odgovornosti vijećnike kojima će naknade biti uredno isplaćivane te praktično potaklo praksu nedolaska na sjednice i odlaska s njih. U klupama Vijeća trebao bi sjediti i vijećnik kojem se kolege, zbog čestih izostanaka, u određenom momentu ne mogu sjetiti ni imena, pa ga oslovljavaju s „onaj kojeg nema“.

Ishod glasanja

- Ovakav ishod glasanja znači da Vijeće ne želi da samo sebi uspostavi kazne i da su, vjerovatno, mnogi spremni da ne rade svoj posao. Objavljujući na društvenim mrežama ishod ove inicijative, ja sam zahvalio vijećnicima SDA i SzBiH jer su ostale partije uglavnom podržale inicijativu - istakao je Bešlija. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.