SREDNJOBOSANSKI KANTON

Kulturna manifestacija posvećena promociji knjige i književnosti: Danas počinje "Lašvanski knjižarij - festival riječi"

Travnik: Jedan od dva grada u kojima će biti održan festival

Piše: Avaz.ba

20.9.2017

Udruga za humani i održivi razvoj "Klik" sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom "KulturANTI" iz Sarajeva, organizirat će od 20. do 24. septembra u Travniku i Vitezu "Lašvanski knjižarij - festival riječi", kulturnu manifestaciju posvećenu promociji knjige i književnosti. 

Povezivanje regije

Gloria Lujanović iz Udruge "Klik", govoreći o mjestima održavanja festivala, ističe za Fenu da su Vitez i Travnik svojevrsno srce središnje Bosne te da povezuju cijelu regiju od Vrbasa do Lepenice.

- Naša želja jest da se "Lašvanski knjižarij" kroz godine održavanja proširi i na gradove u središnjoj Bosni, a kako je ovo prva godina da organiziramo festival, bilo je i više nego logično početi upravo iz Travnika - Andrićevog grada, konzulskog grada… - kazala je Lujanović.

Ona ističe da je ovo prvo izdanje "Lašvanskog knjižarija" te vjeruje da će u predstojećim godinama zaživjeti kao festival.


Lujanović: Ugledni gosti

'Knjižarij'' će obilježiti okrugli stolovi, promocije, sajam knjige, ali i prisjećanje na književnike kojih više nema, a koji su bili vezani upravo za dva grada domaćina programa. 

- Prve večeri festivala naši gosti su Josip Mlakić, Svetislav Basara i Ivan Lovrenović, možda neskromno, ali, rekla bih, tri od nekolicine najvažnijih imena postjugoslavenskih književnosti, govorit će o najvećem od najvećih - našem jedinom nobelovcu, u ambijentalnom prostoru, travničkoj tvrđavi, o Andrićevom naslijeđu, danas i sutra - ustvrdila je.

Srodni festival

Istakla je želju organizatora da "Lašvanski knjižarij" postane tradicionalna manifestacija u središnjoj Bosni, ali jednog dana i festival riječi i književnosti koji će zauzimati pristojno mjesto među srodnim festivalima u prostoru koji danas nazivaju region.

Konkursi i kreativne radionice

Lujanović je, također, navela da organizatori očekuju da će, osim saradnje s priznatim autorima, imati priliku kroz festival pomoći nedovoljno afirmiranim autorima, ne samo iz Lašvanske doline nego iz cijele BiH, kroz konkurse, kreativne radionice i druge programe pisanja koja planiraju organizirati u idućim mjesecima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.