SREDNJOBOSANSKI KANTON

Prvi sajam knjige u Vitezu: Sve manje ljubitelja pisane riječi

Najtraženiji žanrovi beletristika i krimići

Piše: D. P.

23.9.2017

Sajam knjiga koji se ovih dana prvi put u historiji održava u Vitezu značajno će doprinijeti vraćanju publike knjigama, odnosno čitalačkih navika građana, smatraju zaposlenici nekoliko javnih biblioteka na području SBK.

Knjige su, kažu, danas luksuz koji građani sebi teško mogu priuštiti. Tako Marija Marić iz Knjižnice Katoličkog školskog centra u Travniku kaže kako su građani iskoristili priliku i knjige kupili po nešto povoljnijim cijenama.

- Navika čitanja nikada nije zamrla, ali istina je da građani puno manje čitaju nego prije. Razlog prvenstveno vidim u cijenama. Očito je da književnost i umjetnost valjda mogu čekati neka bolja vremena - kazala je Marić.

Održavanje ovakvog sajma pozdravila je i Darija Čuturić, direktorica Gradske biblioteke Vitez, koja je kazala kako je to svakako korak naprijed za vraćanje popularnosti knjiga.

- Dosta ljudi otišlo je iz Viteza i samo ove godine imamo 60-ak čitalaca manje - rekla je Čuturić.

Sajam se održava u okviru novopokrenutog književnog festivala “Lašvanski knjižarij – festival riječi”, a desetak izdavača publici je ponudilo pregršt popularnih naslova. Najtraženiji žanrovi bili su beletristika i krimići, a dosta tražene bile su i knjige s političkom i tematikom posljednjeg rata u BiH.

Odziv građana je, kaže Glorija Lujanović, jedan od organizatora, puno bolji od očekivanog.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.