SREDNJOBOSANSKI KANTON

Nakon što je Sud BiH odbio žalbe: Građani traže naknadu štete od Općine i "Unis-energetike"

U ''Unis-energetici'' naplaćivali „fiksni trošak“

Autor:K. KAVAZOVIĆ

3.10.2017

Nakon što je Sud BiH odbio žalbe Općine Travnik i ''Unis-energetike'' na rješenje Konkurencijskog vijeća BiH kojim je sporazum između njih proglašen ništavnim, građani koji su tuženi za tzv. fiksni trošak traže naknadu štete.

Izgubljeni sporovi

Sud BiH potvrdio je da su tuženi Travničani plaćali samo to što cijevi prolaze kroz njihove stanove. Neki nisu čak imali ni cijevi od grijanja u stanovima pa su na nižim sudovima ipak gubili sporove. Većina građana nije imala ni ugovore. Sada svi žele odštetu jer su plaćali "nizašta"!  

- Poslao sam im zahtjev za naknadu štete uzrokovane monopolskim ponašanjem ''Unis-energetike'',

koje je omogućeno od Općine. Ukoliko se na zahtjev ne odgovori ili ukoliko ne dođe do sastanka i dogovora, građani će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih pravnih i fizičkih osoba zbog stvaranja monopolskog položaja i postavljanja imovinskopravnog zahtjeva za naknadu štete - potvrdio nam je travnički advokat Adis Ribić, koji je i zastupao Klub potrošača srednje Bosne pred Konkurencijskim vijeće i Sudom BiH u ovom slučaju.

Podsjećamo, početkom 2012. građanima Travnika koji nisu priključeni na gradsko grijanje počeli su pristizati računi u iznosu od 40 posto standardne cijene.

''Unis-energetika'' je od 2013. počela sa slanjem računa tzv. fiksnog troška građanima koji su isključeni sa sistema centralnog grijanja i koji nisu koristili grijanje, a potom i njihovim utuživanjem pred Općinskim sudom zbog neplaćanja tih računa.  

Općinski sud Travnik i Kantonalni sud Novi Travnik su prihvatali tužbe i presuđivali u korist ''Unis-energetike'', a na štetu građana koji se nisu grijali, ali su plaćali račune!

Postoji više od 900 pravomoćnih presuda donesenih protiv građana koji nisu željeli plaćati previsoke račune za grijanje koje ne koriste, a neki tvrdi da je taj broj i znatno veći. 

Potvrđeno rješenje

Svojom presudom Sud BiH je početkom ovog mjeseca odbio žalbe Općine Travnik i ''Unis-energetike'' i potvrdio ranije rješenje Konkurencijskog vijeća.

Izrečena novčana kazna

U decembru 2015., po zahtjevu Udruženja ''Klub potrošača Travnik'', Konkurencijsko vijeće BiH je donijelo odluku kojom utvrđuje da je sporazum između ''Unis-energetike'' i Općine nezakonit, a određena je i novčana kazna. Općini je tada izrečena novčana kazna u iznosu od 25.000 KM, a ''Unis-energetici'' 62.000 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.