SREDNJOBOSANSKI KANTON

"Šopovi dani na Plivi": Gost centralne pjesničke večeri Marko Vešović

Podignuta zastava s likom jajačkog pjesnika

E. C.

5.10.2017

Nakon uvodnog govora predsjednika jajačke podružnice „Napretka“ Franje Leovca, čitanja poezije i ugodnog druženja, prisutni su zajedno prošetali od Šopove rodne kuće ulicom Hrvoja Vukčića Hrvatinića do Doma kulture, gdje je upriličeno tradicionalno podizanje zastave s likom jajačkog pjesnika.

Centralna pjesnička večer održat će se u sutra u hotelu „Turist '98“, na kojoj će se predstaviti ovogodišnji gost Marko Vešović. 

- U subotu u rodnoj kući Nikole Šopa u 10.30 sati bit će održana jutarnja pjesnička druženja, gdje će se predstaviti ostali gosti pjesnici. U 13 sati u hotelu „Turist '98“ razgovarat će se s pjesnikom, gdje će Marko Vešović podijeliti svoje misli s jajačkom publikom - rekao je Leovac.

Važnu ulogu u ''Šopovim danima na Plivi'' zauzimaju i jajačke škole svojim književnim večerima, koje će se održati u Domu kulture 9. i 10. oktobra, dok će završnica takmičenja kviza o poznavanju lika i djela Nikole Šopa - ''Upoznajmo Šopa'' održati 13. oktobra u prostorijama Srednje strukovne škole „Jajce“. 

Radionica i projekcija

Novina ovogodišnjih ''Šopovih dana na Plivi'' jest radionica o kreativnom pisanju za učenike, koju će voditi mlada pjesnikinja i profesorica Merima Handanović, a prvi put bit će održana projekcija filma „Imena višnje“ scenariste Josipa Mlakića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.