SREDNJOBOSANSKI KANTON

Žuljević: Kod nas se dobije prazan krevet na dijalizi, kada neko umre!

Usvajanje zakona i poboljšanje uslova

K. K.

25.10.2017

Članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH okupili su se danas na mirnom protestu ispred Javne ustanove Bolnica Travnik, u kojoj se nalazi Odjel dijalize i gdje svakodnevno dolaze pacijenti iz Srednjobosanskog kantona. Oni traže usvajanje Zakona o transplantaciji i poboljšanje uslova za dijalizu u FBiH i Travniku. Među njima je bio i predsjednik Udruženja Tomislav Žuljević.

- Nažalost, nakon 21. juna, kada smo imali mirne proteste u Sarajevu, kada smo dali određene rokove i Vladi i Parlamentu i drugim institucijama, da nam pomognu da riješimo svoje probleme koji su ogromni i na dijalizi i kada su u pitanju transplantacije, gotovo da se ništa nije napravilo. Mi smo prisiljeni i na isključivanja sa dijaliza i na okupljanja. Krajnje je vrijeme da se usvoji Zakon i da se poveća broj transplantacija, ali da se popravi stanje na dijalizama u Federaciji BiH i ovdje u Travniku – kazao je Tomislav Žuljević, predsjednik uduženja dijaliznih i transplantiranih u Federaciji BiH.




Žuljević: Prisiljeni smo na okupljanja

Broj osoba koje dolaze na dijalizu u JU Bolnica Travnik sa područja Srednjobosanskog kantona je oko 100.

- Broj se ponekad smanjuje, zavisno od toga koliko je ljudi umrlo, a ne koliko je transplantiralo organe. Nažalost, kod nas se dobije prazan krevet na dijalizi kada neko umre – istakao je Žuljević.

Predsjednik Žuljević tvrdi kako je neusvajanje Zakona o transplantaciji ustvari predizborna kampanja, jer se vaga da li će se usvajanjem Zakona izgubiti ili dobiti biračko tijelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.