SREDNJOBOSANSKI KANTON

U Bugojnu se zbog neplatiša smrzavaju i djeca i bolesni ljudi

Piše: A.MISIMOVIĆ

30.10.2017

Redakciji portala Avaz.ba obratila se članica Odbora etažnih vlasnika zgrade Nugle ll 13/4, koja se nalazi u Bugojnu.

Naime, ova zgrada je isključena sa grijanja Obrtničke radnje "Bade" još od 16. februara 2016. godine. Ovo nam je potvrdila predstavnica Odbora etažnih vlasnika, insistirajući da ne objavljujemo njeno ime. 

Priča nam kako je prošlogodišnja grijna sezona završena bez grijanja. Prema njenim tvrdnjama, ni ove sezone vlasnici te zgrade se neće ugrijati, s obzirom na to da su im od početka ovogodišnje sezone radijatori hladni.

Otada se stanari ove zgrade snalaze kako znaju i umiju. 

- Grijemo se na grijalice, ali to nije dovoljno - kazala je predstavnica Odbora etažnih vlasnika.

Uprkos pregovorima između etažnih vlasnika i vlasnika toplane Adnana Karadže, grijanje nije uspostavljeno. 

Na sastanku održanom 23. oktobra 2017. godine, dobili su odgovor da je zgrada isključena iz sistema grijanja zbog dugovanja.

Kako su saznali vlasnici zgrade, pet ljudi ne plaća usluge grijanja, a čak deset stanova je prazno i oni su isključeni iz sistema. 

Istakli su i to da zgrada u ulici Nugle ll 13/4 broji 42 stana i 84 stanara, od kojih je većina djece, staraca i bolesnih ljudi.

- Ako ova zima bude poput prošlogodišnje, crno nam se piše. Ne postoji druga mogućnost zagrijavanja, jer su u zgradi jako loši dimnjaci. Sedam stanova koristi jedan dimnjak - kazala je predstavnica Odbora etažnih vlasnika ove zgrade. 

Zgrada se nalazi u samom centru Bugojna, prekoputa pošte, pokraj Kulturno sportskog centra Bugojno, a "Bade" grije uži centar grada.

O ovom problemu obaviješteni su Hasan Ajkunić, načelnik općine Bugojno i Općinsko vijeće. Međutim, kako tvrde predstavnici zgrade, još nisu dobili nikakve povratne informacije. 

Pozvali su načelnika, Općinsko vijeće da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema, odnosno da se iz sistema grijanja isključe neplatiše, kako ne bi ispaštali stanari koji uredno izmiruju svoje obaveze.

U slučaju njihovog nesluha, najavili su žalbu prema ombudsmanima za ljudska prava u Sarajevu, gdje će tražiti ispunjenje njihovih zahtjeva. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.