SREDNJOBOSANSKI KANTON

Edukacijama i obrazovanjem drastično smanjili prosjačenje

U Udruženju vode evidenciju o osobama koje prosjače

Piše: D. PUCAR

1.11.2017

Viteški Romi koji posredstvom Udruženja „Jačanje - Zuralipe“ već devet godina vode borbu protiv prosjačenja na području ove općine, ali i cijelog kantona, u znatnoj su mjeri uspjeli, tvrdi predsjednik udruge Sabahudin Tahirović, suzbiti ovu, za pripadnike ove nacionalne manjine izuzetno negativnu pojavu.  


Rad s djecom

- Samo na području naše općine prije nekoliko godina imali smo 32 evidentirane osobe koje svakodnevno prosjače. Kroz rad s djecom i edukacije taj broj uspjeli smo svesti na sedam osoba, uz napomenu da u Vitezu više nema organiziranog prosjačenja. Svi koji su to radili morali su se odseliti pa su sada prijavljeni i žive u Francuskoj i Njemačkoj - rekao je Tahirović.

Dodao je da je, prema njihovim informacijama, ovaj problem još izražen na području ZDK te u Jajcu.

- Znamo da još djecu dovoze da prosjače na području susjednog ZDK i Jajca te ih cijeli dan ostave tamo i već smo upozoravali na to - kazao je.

Ključ svega

Ključ svega je, tvrdi, okretanje ka obrazovanju i edukaciji djece.

- Mi smo se fokusirali na rad s djecom, čime smo naglasili da je obrazovanje najvažnije od svega. To je jedini pravi put, dosta je više prosjačenja. I mi smo imali djecu koja do jedan sat prosjače, pa idu na nastavu - rekao je Tahirović.


Tahirović: Jedini put. Tahirović: Jedini put

Romi studenti

Rezultat svega je da trenutno 87 romske djece pohađa osnovno obrazovanje, njih devetero srednje, a dvoje studira.

- Dvoje naše djece studira na Pravnom i Ekonomskom fakultetu i na to smo posebno ponosni. I naš posljednji projekt, pod nazivom ''Uz knjigu i obrazovanje popravimo naše životno stanje'', na tom je tragu. Radili smo sa 47 djece predškolskog i školskog uzrasta, kojima smo, osim pripreme za školu za najmlađe, pomogli i dopunskim časovima pa su slabi učenici koji su završili na popravnom na kraju prošli - kazao je Tahirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.