SREDNJOBOSANSKI KANTON

Mještanke Kruščice: Našu rijeku i dalje ćemo čuvati od manijaka!

Mještanke jučer pred Sudom: Nastavljamo borbu, istina će pobijediti

Piše: K. KAVAZOVIĆ

7.11.2017

Nakon jučerašnjeg ročišta pred Općinskim sudom u Travniku u prekršajnom postupku protiv 22 mještanke i jednog mještanina Kruščice zbog blokade lokalnog puta u Kruščici kod mosta Kovačija, policija ima samo tri izjave svojih službenika, a sve izjave mještana i službene zabilješke proglašene su nezakonitim i izdvojene iz spisa! Mještani brane gradnju hidrocentrala na rijeci Kruščici.  

Pred sudijom Zdenkom Vidovićem najprije su svjedočili policijski službenici Mirsad Fazlić, načelnik PU Travnik, Dragan Škulj, komandir PS Travnik, i Nikola Pocrnja, komandir PS Vitez.


Više upozorenja

- Grupi građana policija se obraćala mjesec dana. Tog jutra više puta, a pred samu akciju putem megafona su upozoreni - rekao je Fazlić. 

Svi oni posvjedočili su da su tog 24. avgusta u ranim jutarnjim satima stigli u Kruščicu kako bi deblokirali lokalni put i osigurali investitoru, firmi „Higracon“ iz Sarajeva, da može nesmetano graditi mini hidroelektranu na rijeci Kruščici.

- Izdao sam naređenje da se jedna po jedna osoba prenese s mosta u autobus bez upotrebe sile - kazao je Dragan Škulj, komandir PS Travnik.

Nakon ovih svjedočenja, kada su trebali biti prezentirani ostali materijalni dokazi, braniteljica okrivljenih Branka Praljak, advokat iz Novog Travnika, koja nije postavljala pitanja policijskim službenicima, zatražila je od Suda da se iz dokaznog materijala izdvoje izjave okrivljenih sačinjene u Policijskoj stanici u Vitezu, kao i službene zabilješke.

Pozitivan ishod

- Zapisnici su sačinjeni na način da su moji branjenici davali izjave u svojstvu svjedoka. Danas moji branjenici ovdje imaju status okrivljenih osoba - kazala je Praljak.

Mještanke Kruščice očekuju pozitivan ishod ovog prekršajnog postupka.

- Oni lažu, rokovi koje su govorili se ne podudaraju. Mi istinu govorimo i istina će pobijediti. Mi nastavljamo borbu za istinu i život – kaže mještanka Ekrema Hurem.

I Amira Handanagić, mještanka Kruščice, ističe da svjedočenja policijskih službenika nisu bila istinita.

- Nastavljamo čuvati rijeku od manijaka – poručila je ona.

Oduka za desetak dana  

Advokatica mještana Kruščice Branka Praljak smatra da je obustava postupka jedino očekivano rješenje.

- Očekujem da će Sud donijeti jedinu moguću odluku, a to je obustava prekršajnog postupka. Ja to očekujem za desetak dana - kazala je braniteljica Praljak nakon suđenja.

Sudija Vidović: Presuda u „zakonskom roku“

Nakon što je sudija Zdenko Vidović donio rješenje kojim su „sporne“ izjave izdvojene iz spisa, pravna zastupnica PS Vitez ostala je bez dokaza, jer nije bilo više predloženih svjedoka. U završnim riječima ona je zatražila da se 23 osobe oglase krivim, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu i obustavu postupka, jer nije bilo nijednog dokaza. Sudija Zdenko Vidović kazao je da će Općinski sud u Travniku „u zakonskom roku donijeti presudu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.