Foto: Raskrsnica se nalazi na ulazu u grad iz pravca Travnika

NOVI TRAVNIK

Modernizacija jedne od najopasnijih raskrsnica: Izgradnjom kružnog toka, riješio bi se veliki problem

Autor: D. PUCAR
14.11.2017 16:07
A
A
A

Iako su građani još davno tražili uređenje, odnosno izgradnju kružnog toka na jednoj od najfrekventnijih, ali i, sudeći po broju nesreća, najopasnijih raskrsnica u gradu, na ulazu u Novi Travnik u naselju Ratanjska, za sada nije ništa poduzeto. 

U posljednjih nekoliko mjeseci na toj raskrsnici dogodilo se nekoliko saobraćajnih nesreća.

Veća sigurnost

Tako vijećnik Robert Fišić (HDZ BiH) kaže da u novotravnički Dom zdravlja vrlo često primaju stradale iz saobraćajnih nesreća sa sporne raskrsnice.  

- S obzirom na to da radim u Domu zdravlja, vrlo često interveniramo kad su u pitanju saobraćajne nesreće na tom dijelu ceste. Raskrsnica je očito opasna i nadležni bi trebali napraviti nešto da poboljšaju sigurnost i vozača i pješaka. Kao vozač, rekao bih da bi kružni tok možda bio najbolje rješenje - rekao je Fišić.

Da je raskrsnica opasna, upozorio je prošle godine i novotravnički načelnik Refik Lendo (SDA), koji je općinskoj Komisiji za sigurnost saobraćaja dao zadatak da se analizira stanje.

  •  Česte saobraćajne nesreće
    Česte saobraćajne nesreće

Brza reakcija

S obzirom na to da se raskrsnica nalazi na spoju magistralnog puta M16.4 i lokalne ceste, nije jasno u čijoj je nadležnosti. U svakom slučaju, ko god bio nadležan, broj nesreća i ozlijeđenih u njima ukazuje na to da je neophodna brza reakcija.

Hoće li rješenje biti u postavljanju semafora, kružnog toka ili nešto treće, ostaje stručnjacima da procjene.