SREDNJOBOSANSKI KANTON

Ne jenjavaju problemi u JU Dom zdravlja: Sindikat optužuje direktora za nerad, mobing, loše stanje

Dom zdravlja: Penzionisane Vidović i Marić

Piše: K. TOPALOVIĆ

16.11.2017

Nezavisni strukovni sindikat uposlenika (NSSU) Javne ustanove Dom zdravlja Busovača u izdatom saopćenju optužuje direktora, dr. Omera Hadžiradončića za nerad, mobing, loše stanje u Domu zdravlja i pritisak na njihove članove. 

Pisanje peticije

Kako se navodi, problemi traju već nekoliko godina i nagomilali su se, a najnoviji primjer je donošenje rješenja o penzionisanju Kate Vidović i Nevenke Marić. Iz NSSU poručuju da se radi o mijenjanju neposlušnih radnika. Međutim, on demantira ovakve navode, uz konstataciju da se radi o pritiscima na njega. 

- Kata Vidović je pisala peticije protiv mog dolaska prije nego što sam dobio mandat. Nakon dolaska u Dom zdravlja, smijenio sam je s mjesta glavne medicinske sestre zbog nekompetentnosti i manjka stručne spreme i otad preko Sindikata vrši pritisak na mene, a i prijetila mi je u SMS-ovima. Što se tiče penzionisanja, rješenje je doneseno jer su napunile više od 40 godina radnog staža - kaže dr. Hadžiradončić.

I u zapisniku inspekcije od prošle sedmice navedeno je da Vidović i Marić imaju više od četiri decenije radnog staža.

U saopćenju se navodi da dr. Hadžiradončić želi podijeliti Sindikat na bošnjački i hrvatski i da pacijenti nemaju uvjete za liječenje, da već dugo vremena dobivaju samo jedan recept te da moraju sami da kupuju medicinske materijale.  

Saopćenje Sindikata

Najskuplja terapija

- U početku su svi pacijenti dobivali dovoljno recepata, ali Zavod zdravstvenog osiguranja poslao je upozorenje zbog prekoračenja za oko 400.000 KM. Sada su uvedene mjere konsolidacije i dug je smanjen na oko 80.000 KM. Čim ta dugovanja budu dovedena na nulu, mi ćemo opet izdavati sve recepte. I sada tražim da se izdaju recepti za najskuplje terapije, a pacijentima koji koriste inzulin i psihotike davali smo punu terapiju, tako da ta tvrdnja nije tačna - naglašava dr. Hadžiradončić.

Riječ građana 

- Moja majka Fatima prima sedam terapija i tri lijeka su na esencijalnoj listi. Za godinu njena jedna minimalna penzija odlazi na plaćanje lijekova s esencijalne liste zbog dugova koje je napravio menadžment, odnosno direktor - kaže Emin ef. Aletić. 

- Imao sam operaciju srca prije četiri godine. Sada moram na kontrole u Busovaču i moram redovno raditi INR test. Odnedavno taj test ne mogu raditi u Busovači zbog dugova Doma zdravlja i moram ići u Travnik i plaćati nalaze - ističe Kasim Pašić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.