BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Baščelija: Ova Vlada nas je izigrala i produbila agoniju

Piše: Al.B.

17.11.2017

Sve zdravstvene ustanove na području BPK Goražde u ponedjeljak će stupiti u generalni štrajk, saopćeno je iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu. 

Građanima je upućena molba da razumiju ovakvu odluku, te poruka da su se na ovaj očajnički korak zdravstveni radnici odlučili nakon što su izigrani od strane Vlade i Ministarstva zdravstva BPK Goražde.

Iz Sindikata podsjećaju da su, nakon 17 dana štrajka, Vlada BPK i Sindikat prije devet mjeseci potpisali granski kolektivni ugovor, kojim su prihvaćeni minimalni zahtjevi radnika. Održana je i tematska sjednica Skupštine BPK Goražde, na kojoj je usvojeno desetak zaključaka koje je Vlada trebala sprovesti. – Mislili smo da za zdravstvo i pacijente u BPK dolaze bolji dani, ali ni devet mjeseci poslije ništa od dogovorenog nije realizirano. Ova Vlada i resorno Ministarstvo nije ni započela raditi na usvojenom i potpisanom, potrošila je dragocjeno vrijeme, a agoniju svih nas produbila. Iako je i ovaj štrajk najavljen prije desetak dana niko nas nije kontaktirao radi pregovora. 


Baščelija: Generalni štrajk će trajati sve dok se ne ispune naši zahtjevi

Zbog iskustva koje imamo, generalni štrajk će trajati sve dok se ne ispune naši zahtjevi i ne potpišu pravilnici o radu koji će imati saglasnost ovog Sindikata – kazao nam je predsjednik NSSRUZ, Emir Baščelija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.