SREDNJOBOSANSKI KANTON

Brigu o azilu trebalo bi preuzeti Lovačko društvo

Svakodnevna slika na viteškim ulicama

D. PUCAR

21.11.2017

Općina Vitez krenula je u rješavanje za njih prilično velikog problema - pasa lutalica na ulicama. Naime, kako je kazao viteški načelnik Tomislav Bošnjak Matić (HDZ BiH), trenutno rješenje vide u otvaranju azila koji bi vodilo Lovačko društvo.  


Donirana hrana

- Lovačko društvo ima lokaciju za azil, barem privremenu, a mi tražimo najbolje modele kako cijelu priču zaokružiti. Uz dogovor s Veterinarskom stanicom o steriliziranju pasa te s jednom udrugom koja vrši njihovo udomljavanje, bio bi to priličan korak naprijed u rješavanju ovog problema. Trenutno radimo na modelu financiranja, koji će otprilike biti takav da će neke kuhinje donirati hranu, a dio će ići iz sredstava proračuna - rekao je Bošnjak Matić.  

Drugi veliki problem kad su u pitanju psi lutalice, naglašavali su to nekoliko puta, jesu životinje koje nesavjesni građani dovoze i ostavljaju najvećim dijelom u tamošnjoj poslovnoj zoni.

U Općini planiraju ovaj problem riješiti postavljanjem kamera i jačom saradnjom s policijom.

Odštetni zahtjev

Samo prošle godine Općina Vitez imala je pet tužbi zbog napada pasa lutalica, a odštetni zahtjevi građana kretali su se od 800 do 5.000 KM.

Većinu ovih presuda Općina je isplatila te očito odlučila stati ukraj novim tužbama i zaštititi građane.


Zajednički projekt

Prije nekoliko godina najavljen je zajednički projekt azila sa susjednim općinama Travnikom, Novim Travnikom i Busovačom. Osim načelnih saglasnosti, nisu pronašli ni lokaciju ni sredstva, pa je jasno da je cijeli projekt na dugom štapu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.