SREDNJOBOSANSKI KANTON

Inicijative predsjedavajućeg Nasera Rujanca: Povećati iznos sredstava za porodilje i volontere

Naknada za drugo dijete iznosila bi 300 KM

Piše: Az. M.

2.12.2017

Predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf Naser Rujanac (SBB) na posljednjoj sjednici u proceduru je uputio dvije inicijative. Radi se o inicijativi za izmjenu i dopunu Odluke o porodiljskim naknadama, koja je donesena prije nekoliko godina, te o povećanju iznosa za plaćanje općinskih pripravnika i volontera. 

Dovoljno sredstava

- Porodiljama se po postojećoj odluci izdvaja iznos od 200 KM jednokratne novčane pomoći. Izmjenom odluke taj iznos bi ostao za prvo dijete, za drugo bi naknada iznosila 300 KM, a za treće, četvrto i svako naredno iznos novčane podrške bi bio 400 maraka. Mislim da su planirana sredstva u budžetu za ovu namjenu u narednoj godini dovoljna i da neće poremetiti planiranu projekciju budžeta - kaže Rujanac.  

U pogledu inicijative o povećanju iznosa za plaćanje volontera smatra da je sadašnje izdvajanje od jedan posto budžeta za ove namjene nedovoljno. Njegov prijedlog je da se volonterima mjesečno plaća iznos od 35 posto prosječne plaće na području Srednjobosanskog kantona.

Nacrt budžeta

- Mislim da imamo sredstava za ovu stavku. Prošle godine smo za ovu namjenu planirali 80.000 KM i tim sredstvima se finansiralo 15 lokalnih volontera. Ako uzmemo da je iznos od 35 posto prosječne plaće u SBK, 280 do 300 KM, smatram da bismo mogli ispoštovati ovo povećanje, koje ne bi narušilo općinski budžet u njegovom nacrtu - pojasnio je Rujanac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.