SREDNJOBOSANSKI KANTON

Problemi uposlenih u Hitnoj pomoći: Zbog nepostojanja oznaka za ulice gube previše vremena

Moraju stati na ulici i pitati za adresu

Piše: D. PUCAR

15.12.2017

Novotravnička Hitna pomoć ima velikih problema prilikom intervencija u gradu zbog nepostojanja oznaka za nazive ulica s kućnim brojevima.  

Upozorio je na to vijećnik Marijan Marjanović (HDZ BiH), inače medicinski tehničar u novotravničkoj Hitnoj službi, te zatražio da se ispoštuje budžetski plan po kojem je za ovu godinu trebalo biti izdvojeno 7.000 KM za postavljanje tabli s natpisima ulica i kućnim brojevima.

Hitan poziv

- Na svaki hitan poziv imamo problem. Događa nam se da gubimo vrijeme, zaustavljamo se po cesti i pitamo ljude, a zna se da je kod hitnih poziva svaka sekunda važna. Dok nađemo ulicu, pa ulaz, potom i stan, izgubimo previše vremena. A kad su u pitanju hitna stanja, sve to može značiti razliku između života i smrti - rekao je Marjanović.

Kako sada stvari stoje, table neće biti postavljene ni ove godine, s obzirom na to da je ista stavka svoje mjesto našla i u prijedlogu budžeta za sljedeću godinu, o kojem se ovih dana raspravljalo.



Marjanović: Važna svaka sekunda

Pravi smjer

Kako nije riječ o velikim finansijskim izdvajanjima, jasno je da se sve moglo riješiti davno, slično situaciji s putokazima u gradu, koji su postavljeni prije nekoliko godina.

Do tada svi u hitnim stanjima, osim telefona da pozovu pomoć, očito se moraju pobrinuti da neko na ulici čeka Hitnu pomoć da bi ih uputili u pravom smjeru.

7.000 KM trebalo ove godine biti izdvojeno iz budžeta za postavljanje tabli  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.