TUZLANSKI KANTON

U Tuzli pokrenuta "Škola starih zanata"

Avaz.ba

3.8.2017

S ciljem zaštite starih zanata od njihovog izumiranja te popularizacije ovog kulturno-historijskog dobra kod mlađih generacija, Udruženje obrtnika “Stari i umjetnički zanati“ Tuzlanskog kantona pokrenulo je krajem jula ove godine “Školu starih zanata“, koja je dosad okupila nekoliko desetina polaznika.

Tipični proizvodi

Dosad su u prostorijama Centra za promociju tipičnih proizvoda sjeveroistočne Bosne i Hercegovine u Tuzli održane dvije radionice. Prva je okupila zainteresirane za izradu predmeta od gline, a na drugoj su polaznici škole učili kako slikati na staklu.

Ove sedmice bit će održana treća radionica, na kojoj će polaznici učiti o izradi sapuna, mehlema i krema na tradicionalan način. Osim toga, sudionici “Škole starih zanata“ učit će kako napraviti tradicionalni bosanskohercegovački sir, takozvanu zaricu.

Na ovome se neće stati, jer iz Udruženja obrtnika “Stari i umjetnički zanati“ imaju u planu da naredne školske godine posjećuju osnovne škole na području Tuzlanskog kantona da bi učenike završnih razreda upoznali sa zanatima te ih pokušali animirati na upis nekih zanimanja koja na našem tržištu važe za deficitarna.

Stariji ljudi

- Cilj nam je da oživimo stare umjetničke zanate. U cijeloj državi od nekih 129 zanata možete se školovati za njih 19. Zanatima su bili okrenuti uglavnom stariji ljudi, a omladina se bazirala na neke druge stvari. Prirodno je da se njima bliži kraj života i nastojali smo da ti stari ljudi ljubav prema zanatu prenesu na mlađe da bi se ta tradicija održala. S obzirom da za njih ne postoji škola, neki zanati su, nažalost, izgubljeni. Iz tog razloga smo pokušali nešto da uradimo da ih sačuvamo - kaže Danijela Matić, koordinatorica projekta.

Turistička ponuda grada

- Pokušavamo kategoriju onih koji teško dolaze do posla, žene srednje životne dobi i omladinu, obučiti da bi nešto za sebe u ekonomskom smislu ostvarili. Uz to, da se malo i družimo. To su bili neki osnovni ciljevi zbog kojih sve ovo radimo, a naravno da poboljšamo i turističku ponudu grada - pojašnjava Matić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.