TUZLANSKI KANTON

Na putevima u TK: Od početka godine čak 23 osobe poginule u nesrećama

Piše: E. SKOKIĆ

15.8.2017

Broj saobraćajnih nesreća na putevima u Tuzlanskom kantonu te lakše i teže povrijeđenih osoba je u padu, ali je, nažalost, povećan broj smrtno stradalih osoba. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine poginulo je 17 osoba, odnosno dvije više nego u istom periodu 2016. godine.

Veća kontrola

U međuvremenu su u julu poginule još četiri, a u avgustu dvije osobe, tako da su ukupno 23 osobe poginule na putevima u TK u dosadašnjem dijelu godine.

- Službenici MUP-a TK kontinuirano provode akcije, ali ćemo u avgustu povećati broj kontrola učesnika u saobraćaju. Kod motociklista kontrolirat će se oprema i brzina, a kod vozača automobila brzina i upotreba mobilnih telefona – kaže Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.


Izudin Sarić

U prvih šest mjeseci ove godine, navodi Šarić, kontrolirano je 127.000 vozača. Službenici MUP-a TK napisali su 36.000 prekršajnih naloga, od kojih se oko 11.000 odnosi na prekoračenje brzine.

- Čak 965 vozača je vozilo pod utjecajem alkohola, 685 osoba je upravljalo vozilima bez vozačke dozvole, a 628 osoba je vozilo neregistrirane automobile – kaže Šarić.

Starosna dob

Tuzlanski kanton ima registriranih 120.000 vozila, a putna infrastruktura je ostala ista i uglavnom je iz prošlog stoljeća. Posebno zabrinjava statistički podatak da je utjecaj vozača na saobraćajne nesreće i do čak 95 posto, a da preostalih 5 posto otpada na putnu infrastrukturu, vremenske uvjete i tehničku ispravnost vozila.

- Zabrinjava podatak da su povrijeđene osobe u saobraćajnim nesrećama u dobi između 23 i 30 godina. Kao društvo moramo povesti računa o ovom problemu – kaže Šarić.

Kako do vozačke dozvole?

Pažnja u narednom periodu bez ikakve sumnje morat će se obratiti na način dobivanja vozačkih dozvola. Naime, izmjenama važećih propisa kandidatima je omogućeno da vozačku dozvolu dobiju bez, recimo, noćne vožnje. Napravljeno je još niz olakšica, a situacija na terenu govori da novopečeni vozači apsolutno ne poznaju saobraćajne propise. Ukoliko se na tom polju ništa ne promijeni, crne statistike će biti još crnje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.