TUZLANSKI KANTON

Džamija Kralja Abdulaha u Tuzli: Ispraćena posljednja grupa hadžija Muftijstva tuzlanskog

A. H.

18.8.2017

Ispred Džamije Kralja Abdulaha u Tuzli danas je ispraćena i posljednja grupa od 169 hadžija koja putuje u Meku kako bi obavili svoju petu islamsku dužnost - hadž.  

Nakon ikrar-dove koju je proučio glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed ef.Huskanović, hadžijama se obratio i zaželio im sretan put muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Uz želje za sretan put, buduće hadžije u suzama su ispratili članovi njihovih porodica, prijatelji, komšije.

Najmlađi među njima, koji je budio simpatije svih prisutnih, bio je Asim Mekić, petnaestogodišnji učenik 9. razreda osnovne škole iz Pribave kod Gračanice, koji je na hadž otputovao sa djedom Hrustom i nanom Vasvom. Pratili su ga majka Romana i otac Amer, mnogobrojni rođaci i komšije iz Pribave koji nisu krili ponos što „ovo dijete za primjer“, kako kažu, odlazi na hadž.

- Uzbuđen sam i sretan što idem u Meku, što ću biti na Arefatu i vidjeti sve ljepote Meke. Kad bi ljudi znali kako je lijep osjećaj krenuti na hadž, svi bi krenuli – kazao nam je ovaj prelijepi dječak.

Na hadž je otputovala i Ćimeta Hamzić iz Tuzle koju je ispratio njen sin Nedžad i ostali članovi porodice, sedamdesetogodišnji Hajrudin i supruga Derva iz Šibošnice, majka Hiba iz Đulića kod Zvornika i mnogi drugi vjernici sa područja cijelog Muftijstva tuzlanskog.

Inače, tokom noći, iz Tuzle je već otputovala grupa od 90 hadžija.

  

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.