TUZLANSKI KANTON

Selo Petrovice kod Tuzle: Velik broj vjernika na otvaranju Šehidske džamije

Piše: A.H.

26.8.2017

U selu Petrovice kod Tuzle jučer je u prisustvu oko 8.000 vjernika svečano otvorena novoizgrađena Šehidska džamija.

Selo poznato po herojima, kako iz vremena posljednje agresije na BiH, tako i iz Drugog svjetskog rata, zahvaljujući svojoj nesebičnoj požrtvovanosti i trudu, nakon što su još 2003.godine izgradil zgradu džamije, uspjeli su, izgraditi i 33 metra visoku munaru sa dva šerefeta koja je skupa sa džamijom pravi ukras sela.

-Želja vjernika da se dovrši džamija bila je velika. Zahvalni smo svima onim koji su svojim trudom, ali i donacijama pomogli da se završi ova prelijepa munara. Ovo je selo iz kojeg je u Drugom svjetskom ratu poginuo Jusuf Hurić najmlađi borac sa područja Tuzle. U agresiji na BiH upravo iz Petrovica je Hasib Đulović najmlađi šehid iz Tuzlanskog kraja. Mnogi iz ovog sela su svoj život dali za BiH. To i jeste razlog što se naša džamija zove šehidska džamija – kazao nam je Salih Strašević predsjednik Građevinskog odbora Šehidske džamije.

Jučerašnjem otvaranju džamije u Petrovicama prisustvovali su mnogi imami iz tuzlanske regije, kao i iz Republike Srpske.

Vjernicima se , pored imama u džematu Pasci Benjamina ef.Smajilovića, zatim glavnog imama Medžlisa Tuzla hafiza Ahmed ef.Huskanovića, te Ahmed ef.Hatunića izaslanika muftije tuzlanskog Vahid ef.Fazlovića, obratio i muftija mostarski Salem ef.Dedović, izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH Husein ef.Kavazovića

-Bez Allahove milosti nema ni života ni smrti. Kad bi pokušali nabrojati sve blagodati koje nam daje Allah ne bi uspjeli. Previše je skučenosti u ljudima i oni ne znaju kolika je blagodet i sreća što se svako jutro probude zdravi i sretni.... Otvorimo srca prema Stvoritelju, ljudima, vjeri i životu – kazao je između ostalog muftija Dedović.

Svoju radost zbog otvaranja džamije u Pertrovicama nije krio ni katolički župnik iz Husina Marinko Mrkonjić koji je sa svojim župljanima, također pomogao gradnju ove džamije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.