S jučerašnje sjednice Vlade TK: Donesene i odluke o dodjeli koncesija

Na javnu raspravu o zakonu bitnom za naučnu zajednicu niko nije došao

VLADA TK | Utvrđen Prijedlog zakona o naučnoistraživačkom radu

Autor: E. SKOKIĆ
30.08.2017 13:43
A
A
A

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj, 90. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog zakona o naučnoistraživačkom radu, za čije će se početno provođenje utrošiti inicijalna novčana sredstva u iznosu od 141.126 KM.  

Plasman kredita

Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, istakao je da je riječ o još jednom reformskom zakonu koji je razmatrala Vlada TK, a nakon što je 2009. godine usvojen Okvirni zakon o naučnoistraživačkom radu (NIR).

- U javnoj raspravi o NIR-u, koja je trajala 45 dana, nije učestvovala niti jedna od zainteresiranih strana. Niko, dakle, nije dostavio primjedbe na nacrt ovog zakona koji je usvojen u Skupštini TK. Vrlo često govorimo o interesiranju za nauku, o interesiranju za naučnoistraživački rad, a evo vidimo da se ni visokoškolske ustanove, koje su najpozvanije da govore o ovom pitanju, nisu nijednom primjedbom oglasile o pitanju teksta zakona - kaže Muratović.

Vlada TK dala je saglasnost na tekst ugovora o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima s područja TK koji će se zaključiti između ''Sparkasse banke'' Sarajevo i Vlade TK. Resorni ministar Srđan Mićanović pojasnio je da će u jednogodišnjem periodu privrednicima biti na raspolaganju 25 miliona KM. Privrednici će moći podići kredit do dva miliona KM, uz kamatnu stopu od 1,2 posto, dok će kamatnu stopu od 3 posto subvencionirati Vlada TK.

Mjesečne rate

Na koncu, Vlada TK je donijela odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju mrkog uglja na eksploatacijskom polju Đurđevik i Višća u općini Živinice. Koncesija na period od 20 godina dodijeljena je JP „Elektroprivreda BiH“ Sarajevo i Rudniku mrkog uglja Đurđevik. Jednokratna koncesiona naknada za period od 20 godina iznosi 210.000 KM i bit će plaćena u 60 mjesečnih rata, u iznosima od po 3.500 KM.

Subvencioniranje smještaja studenata  

Kao i prethodnih godina, Vlada TK je donijela odluku o odobravanju iznosa subvencije troškova smještaja i ishrane studenata u studenskim centrima u FBiH. Ovom odlukom odobren je iznos od 219 KM po jednom studentu mjesečno za subvencioniranje troškova smještaja i ishrane studenata s područja TK smještenih u Studentski centar u Sarajevu, Studentski centar Univerziteta u Mostaru, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru i Studentski centar Univerziteta u Zenici.

Više o:

Vlada TK Tuzla TK