TUZLANSKI KANTON

Gračanica: Umjesto obećanja, Romi bez krovova svojih kuća, grade improvizovane šatore da se spase od kiše

Romi na Grabovcu kišu dočekuju bez svojih domova ( H. Čalić)

H. Č.

7.9.2017

Velika romska zajednica u gračaničkom naselju Grabovac, smještena tik uz gradsku deponiju, koja broji više od 70 članova, bukvalno se ovih dana našla pod vedrim nebom.

Njima su općinski čelnici Gračanice obećali useljenje u 12 novih stanova u dvije stambene zgrade, izgrađene prošle godine, za novu godinu. Gradnju su finansirali austrijska fondacija "Hilfsverk", Federalno ministarstvo za raseljene osobe, a Općina se obavezala uraditi infrastrukturu, put, vodu, kanalizaciju i struju.

Građevinska kompanija "Sagra" zgrade je izgradila u roku, ali Općina nije uradila svoj dio posla, pa je umjesto obećanih stanova i useljenja za novu godinu, Romima naredila da poruše svoje nelegalno izgrađene kuće. Romi su rušenje počeli u aprilu ove godine, pa su ostali bez krova. Žarko ljeto su proveli sklanjajući se u obližnju šumu, izlažući se opasnostima da stradaju od vozila koja jure magistralnim putum Tuzla-Doboj.

Sada su došle kiše, Romi su bez kuća, pa grade improvizovane šatore. Ogorčeni su na općinsku vlast.

- Ovo nema nigdje, pa jesmo li mi ljudi. Šta smo mi krivi, da se s nama ovo radi. Naredili su nam da rušimo kuće, obećali stanove prije osam mjeseci, pa nas ostavili pod vedrim nebom. Djecu više ne šaljemo u školu, jer se nemaju gdje okupati mjesecima. S nama se Općina igra, ovo treba da vidi cijeli svijet - kaže Hasan Mehić, kojeg smo danas zatekli kako za svoju brojnu porodicu montira improvizovani šator, jer je kiša počela padati.

U istom položaju su i ostali članovi ovog naselja. Kod Sanele Štajncer, koja ima devetero djece, prije nekoliko dana u požaru, u kojem na svu sreću niko nije nastradao, izgorjelo je i ono malo kućerka što je imala.

U Općini Gračanica kažu da je do zastoju i useljenje Roma u nove stanove došlo zbog produženih radova na kanalizacionoj mreži.

Sada se vidi da ni struja, a ni voda, nisu priključeni, a ni prilazni put nije asfaltiran. Useljenje se najavljuje tek 29. ovog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.