"Muška voda" na Konjuhu: Neuspješnih šest dosadašnjih prodaja

PRODAJE

Biser TK početkom oktobra na dobošu: 3,2 miliona KM za "Mušku vodu"

Autor: E. SKOKIĆ
09.09.2017 21:08
A
A
A

Početkom oktobra bit će raspisan novi javni poziv za prodaju kladanjskog preduzeća „Konjuh“. Šest prethodnih pokušaja prodaje svojevrsnog bisera Tuzlanskog kantona bilo je neuspješno, a teško je očekivati da će ovo preduzeće biti prodano u prvom krugu novog javnog poziva.

Zračna banja

- Sudski vještaci procijenili su vrijednost kompleksa na oko 3.280.000 KM. Kompleks se proteže na 66 dunuma, a sadržava hotel „Muška voda“, bungalove, igrališta, izletišta, ski-stazu... - kaže stečajna upravnica Asima Pračić.  

U dosadašnjem dijelu stečajnog postupka oko 900.000 KM bilo je usmjereno na saniranje dugova prema radnicima. Potraživanja, osim radnika, imaju dobavljači, porezne uprave i drugi.

- Postoje zainteresirani za kupovinu kompleksa, ali za sada ništa nije konkretizirano. Početna cijena je 3,2 miliona KM, a vidjet ćemo hoće li biti ponuđača i koliko će se taj iznos eventualno povećati – pojašnjava Pračić.  

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić ističe da je kompleks na planini Konjuh izuzetno značajan za cijelu regiju, jer predstavlja motor privrednog razvoja lokalne zajednice i turizma cijelog područja.

- Vlada TK u vođenju stečajnog postupka nema nikakve ingerencije, ali smo stajališta da ne smije biti cjepkanja kompleksa. Također, insistiramo da kompleks nastavi s radom, jer je svojevremeno ova vazdušna banja bila omiljeno okupljalište sportskih kolektiva u bivšoj Jugoslaviji i brojnih drugih gostiju – ističe Gluhić.

Gorući problemi

U toku mandata ministar Gluhić je riješio niz gorućih problema, a uspješna privatizacija i obnova kompleksa „Muška voda“ za njega bi predstavljala i ličnu satisfakciju.  

- U ovom kompleksu turističke aktivnosti mogu se odvijati 365 dana u godini. Želimo ubrzati kompletnu proceduru, jer „Muška voda“ je pokretač razvoja lokalne zajednice i Tuzlanskog kantona - kaže ministar Gluhić.