Sa sajma pčelarstva i pčelinjih proizvoda „Medena Tuzla 2017.'' (Foto: A. Bajrić)

Sa sajma pčelarstva i pčelinjih proizvoda „Medena Tuzla 2017.'' (Foto: A. Bajrić)

Završava se 12. sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda: Na tržištu BiH puno stranog i lažnog meda

Autor: M. Mu.
09.09.2017 18:42
A
A
A

Ocjenjivanjem kvaliteta meda u Tuzli će danas biti završen dvodnevni Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda „Medena Tuzla 2017. 


Poseban akcent

Sajam koji je okupio pedesetak izlagača iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije i Slovenije bio je prilika da pčelari, osim prezentacije pčelinjih proizvoda, razmijene iskustva, ali i razgovaraju o problemima s kojim se suočavaju pčelari u regiji.

Poseban akcent na ovogodišnjem sajmu stavljen je na ocjenjivanje kvaliteta meda, što je, prema riječima Muradifa Kalesića, predsjednika Saveza pčelara Tuzlanskog kantona, vrlo važno u vremenu kada su na tržištu BiH velike količine meda.

- Evidentno je da se na tržištu BiH prodaje puno meda, a da pčele ne mogu proizvesti toliku količinu. Ostaju dvije varijante. Jedna je da se dosta meda uvozi, a druga je da se pojavljuje tzv. patvoreni, lažni med - upozorava Kalesić.

Ljubitelji meda mogli su po prihvatljivim cijenama kupiti med, propolis, medenjake, polen, pčelinje košnice, sanduke i drugu pčelinju opremu.  

Saradnja i druženje

- Tradicionalno dolazim ovdje od prvog sajma. Mi, pčelari, imamo dugu tradiciju saradnje i druženja. Dolazimo na ovakve sajmove da damo podršku našim kolegama pčelarima i da vidimo i naučimo nešto novo. Jedino razmjena znanja i iskustva može unaprijediti pčelarsku granu. U ovom trenutku veoma je teško pčelariti. Stalno se mora usavršavati, nadopunjavati svoje znanje da bi se što efikasnije i rentabilnije moglo pčelariti - smatra Stanko Čuljak, predsjednik Udruženja pčelara „Nektar“.


Više o:

Tuzla