TUZLANSKI KANTON

Nastavak informatizacije zdravstvenog sistema TK: Izdavanje e-uputnica počinje od ponedjeljka

Od uvođenja e-uputnica najviše koristi imat će pacijenti

Piše: E. SKOKIĆ

16.9.2017

Vlada TK i Ministarstvo zdravstva TK nastavljaju s implementacijom projekta informatizacije zdravstvenog sistema na području najmnogoljudnijeg kantona FBiH.  

Termin za pregled

Nakon što su svojevremeno, zahvaljujući novčanim sredstvima Svjetske banke, udareni temelji informatizacije zdravstvenog sistema, Vlada TK i Ministarstvo zdravstva TK su najavili početak implementacije projekta e-uputnica za ponedjeljak.

- Tokom godine ljekari izdaju nekoliko miliona uputnica. Pa samo ljekari s UKC-a Tuzla su u prošloj godini imali 3.300.000 pregleda. Uvođenjem e-uputnica najviše će profitirati pacijenti, koji neće morati po nekoliko puta dolaziti u zdravstvene ustanove da bi dobili termin za pregled. Smanjit ćemo gužve u čekaonicama, ali i uštedjeti znatna novčana sredstva - kaže Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Naredni korak je, kaže ministar Hadžiefendić, uvođenje e-recepata. Uštede na godišnjem nivou njegovom implementacijom kretat će se oko dva miliona KM.


Hadžiefendić: Bez gužve

- Nažalost, taj projekt do sada nismo uspjeli realizirati zbog Zakona o javnim nabavkama, odnosno zbog uloženih žalbi. Ipak, očekujem da će do kraja godine zaživjeti i sistem e-recepata, prvenstveno što će Zavodu zdravstvenog osiguranja po tom osnovu ostajati oko 2 miliona KM na godišnjem nivou - ističe Hadžiefendić.

Posljednja faza informatizacije zdravstvenog sistema TK ogledat će se u uvođenju e-zdravstvenih knjižica i e-kartona pacijenata.

Ubrzati slanje

- Uvođenjem e-uputnica olakšat će se i ubrzati slanje pacijenata na specijalističke preglede i laboratorijske pretrage te će se izbjeći nepotrebno ponavljanje nalaza - zaključuje ministar Hadžiefendić.

Ko je spreman 

Inače, kada je riječ o e-uputnicama, Dom zdravlja Tuzla i Dom zdravlja Gračanica spremni su za konkretnu realizaciju tog projekta, dok se u skorije vrijeme očekuje i priključenje Doma zdravlja Živinice te manjih domova zdravlja u drugim općinama Tuzlanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.