TUZLANSKI KANTON

Akcija u MIZ Srebrenik: Džematlije Lušnice obnavljaju džamiju i grade spomenik šehidima

U toku je temeljita obnova džamije u Lušnici

Piše: O. M.

16.9.2017

Džematlije džemata Lušnica Medžlisa IZ Srebrenik pokrenule su veliku akciju na temeljitoj obnovi mjesne džamije izgrađene prije blizu 40 godina. 

U sklopu ove akcije uklonjen je dotrajali četveroslivni krov, a umjesto njega, izgradit će se betonske kupole, koje će biti obložene bakrom.

- Cilj nam je da izgradnjom kupola i temeljitom obnovom uljepšamo našu džamiju i da novim generacijama ostavimo puno ljepši i funkcionalniji vjerski objekt - ističe Mevludin ef. Joldić, imam u džematu Lušnica.


Ef. Joldić: Ljepši objekt

Postavit će se i termička izolacija i uraditi nova vanjska fasada, obnoviti pločnici i izgraditi nadstrešnica na ulazu u džamiju. 

U cilju očuvanja uspomene na najbolje sinove BiH koji su položili svoje živote u odbrani BiH, vrijedne džematlije Lušnice će, u sklopu obnove džamije, u blizini munare izgraditi i spomenik šestorici šehida iz ovog naselja. 

U temeljitu obnovu mjesne džamije i izgradnju šehidskog spomenika uložit će se oko 60.000 maraka, a sredstva su najvećim dijelom osigurana iz dobrovoljnih priloga džematlija.


Vješti majstori pripremaju kupole

Uz donacije u novcu, džematlije ovaj projekt pomažu i dobrovoljnim radom, tako da se, kako ističe Joldić, na sve radne akcije redovno odaziva po 20 i više mještana. 

Planirano je, prema riječima Joldića, da se svi radovi na obnovi džamije završe do početka naredne zime. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.