TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Ukoliko bude hladno, grijanje će početi raditi i prije 15. oktobra

Građane pozivaju da izmire dugovanja za grijanje

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

30.9.2017

Prema zvaničnom kalendaru, grijna sezona na području grada Tuzle počinje 15. oktobra, ali, ukoliko temperatura zraka mjerena u 21 sat bude ispod 12 Celzijevih stepeni, sezona će početi i prije tog datuma, kao što je bio slučaj i prošle godine.



Dosta posla

Iz „Centralnog grijanja“ d.d. Tuzla poručuju da ovogodišnju sezonu dočekuju spremno i da je u prethodnom periodu urađeno dosta posla da bi građani spremno ušli u zimu. Građane koji to još nisu pozivaju da izmire svoje obaveze. 

- Neki radovi su još u toku. Pripremamo, provjeravamo postrojenja, a i „Termoelektrana“ Tuzla. Cijelo ljeto smo radili naporno da bi sezona prošla bez većih problema. Ipak, uvijek se mogu desiti nepredviđene stvari, ali se trudimo da ih preduhitrimo i svedemo na minimum - kaže Adnan Karahmetović, pomoćnik direktora za tehnička pitanja.

Prema riječima Nevresa Arnautovića, direktora tuzlanskog „Centralnog grijanja“, cijena grijanja ostat će na prošlogodišnjem nivou.

Kada je u pitanju naplata, Arnautović pojašnjava da je kod građana porasla svijest o plaćanju i da je jedan manji broj onih koji ne plaćaju. Penzioneri su, kaže, redovne platiše. Njima se nudi mogućnost plaćanja na rate. Ipak, problema ima.

Teška situacija

- Kada su u pitanju preduzeća, tu je teška situacija. Izuzetak su ustanove za koje grijanje plaća Vlada Tuzlanskog kantona. One redovno izmiruju svoje obaveze i to je za pohvalu - ističe Arnautović.

750 tužbi

- Kada su u pitanju neplatiše, najveći problem su nam poslovni prostori koji se nalaze u stambenim zgradama, jer se ne mogu isključiti iz sistema, a sudski procesi po osnovu dugovanja traju godinama. Nedavno smo podnijeli 750 tužbi i potražujemo oko 550.000 KM - ističe Arnautović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.