TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Koncert Gradskog orkestra Stolac na Trgu slobode

A. Bajrić

Autor:E. Sk.

30.9.2017

U povodu obilježavanja 2. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, Grad Tuzla organizovao je u subotu na Trgu slobode koncert Gradskog orkestra Stolac.

- Na našem repertoaru su popularne pjesme, poput Lady Gage, Led Zeppelina, Gorana Bareta, Dine Merlina, pa i omiljenog, Halida Bešlića. Ova omladina iz Stoca uz Gradski orkestar provodi najljepše trenutke. Šaljemo divnu priču bez nacionalnih podjela i želili smo je podijeliti sa građanima Tuzle, kojima takva priča nije strana -poručuju iz Gradskog orkestra Stolac.

Gradski orkestar Stolac oformljen je 1931. godine, pod imenom „Gradska limena glazba/muzika Stolac. Od samog početka svog djelovanja orkestar je postao jedan od simbola grada i bio njegov uspješan predstavnik širom bivše Jugoslavije. Kao i danas, orkestar je u svom članstvu imao muzičare svih socijalnih, starosnih i gender kategorija. 

Prvu pauzu u radu orkestar je imao u toku trajanja Drugog svjetskog rata, da bi se ponovo aktivirao pedesetih godina prošlog vijeka, a neko je vrijeme pored prvog orkestra, u svojim aktivnostima imao jazz band, pop-rock sastave i orkestar narodne muzike. Nažalost, posljednji rat na području bivše Jugoslavije prouzrokovao je prestanak rada. Mnogi muzičari su prisilno iseljeni iz BiH, neki su se prestali baviti muzikom i na kraju, neki od njih su, nažalost, izgubili život.

Pod vodstvom prof. Zvonke Kneževića, orkestar je postao jedan od najrespektabilnijih u BiH i regiji, što ilustruju nastupi širom BiH, prijemima za diplomatski kor u Sarajevu, na poziv ambasada Kraljevine Norveške, Švicarske, SAD-a, na Baščaršijskim noćima, Danima Evropskog naslijeđa, Kids Festivalu, SFF-u, Večernjakovom pečatu i mnogobrojnim manifestacijama.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.