TUZLANSKI KANTON

Uprkos potpisanom ugovoru između ZZO TK i Doma zdravlja: Pacijenti sami kupuju igle, šprice, fiziološke otopine i lijekove

Dom zdravlja u Gradačcu: Bez odgovora

Piše: M. Mu.

5.10.2017

Već nekoliko mjeseci traje borba građana s područja općine Gradačac koji su, uprkos markicama Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Tuzlanskog kantona (TK), prinuđeni lično kupovati šprice, igle, fiziološke otopine, pa čak i lijekove.  

Stalna praksa

Ova praksa Doma zdravlja Gradačac, tvrde građani, provodi se nezakonito, pa je zbog toga zastupnica u Skupštini TK Lejla Vuković ovo pitanje pokrenula i pred ovim zakonodavnim tijelom.

- Nesposobni menadžmenti velikog broja domova zdravlja potpuno nezakonito obmanjuju građane i naplaćuju im usluge koje su već ranije platili kupovinom markica zdravstvenog osiguranja. Građani su dužni da kupe sve - od šprice, igle, fiziološke otopine, sve do lijekova koje svaka manja ambulanta mora imati. Uz sve to, imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu i famoznu markicu - navodi za naš list zastupnica Vuković.


Vuković: Postavila pitanje na sjednici Skupštine TK

Pita se gdje je novac koji ZZO TK svake godine osigurava u ove svrhe.

- Ovo je problem koji je prisutan godinama. Ovdje krivicu ne pripisujem medicinskom osoblju, koje je ionako malo plaćeno za svoj rad. Ti ljudi samo rade svoj posao. Tražim da se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove uključi u ovaj slučaj, izvrši nadzor i sankcionira sve one koji su dopustili ovo. Da se konačno prekine s ovom praksom - izričita je Vuković.

Bez komentara

Kontaktirali smo i Dom zdravlja Gradačac u namjeri da čujemo njihov komentar na pritužbe građana, međutim, i poslije pismenog upita koji smo dostavili ovoj zdravstvenoj ustanovi, nismo dobili odgovor.


 Odgovor iz ZZO ZK  

Iz ZZO TK ističu da je ova ustanova s Domom zdravlja Gradačac 5. januara ove godine zaključila ugovor o reguliranju pružanja primarne zdravstvene zaštite za 2017. godinu.

- Ugovorom je, također, regulirano da, ukoliko zdravstvena ustanova od osiguranog lica naplati ugovorenu zdravstvenu zaštitu ili ga radi pružanja ugovorene zdravstvene zaštite uputi u drugu zdravstvenu ustanovu ili ga uputi da lično kupi potrebne lijekove i medicinska sredstva koja je zdravstvena ustanova obavezna osigurati, Zavod će po zahtjevu osiguranog lica provesti postupak i cijeniti osnovanost zahtjeva - stoji u odgovoru koji je ZZO TK dostavio na upit zastupnice Lejle Vuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.