TUZLANSKI KANTON

U Tuzli se nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

Fena

27.10.2017

Moždani udar je najčešća neurološka bolest odrasle dobi i najmanje 50 posto svih posteljnih kapaciteta klinika za neurologiju na svijetu su "zauzete“ bolesnicima sa moždanim udarom - rekao je danas na konferenciji za medije načelnik Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Dževdet Smajlović, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara. 

Već desetak godina broj primljenih pacijenata na ovu kliniku na godišnjem nivou je oko 1.600-1.700, od kojih je najmanje 1.000-1.100 pacijenata s moždanim udarom, odnosno dvije trećine pacijenata na ovoj klinici su, ističe Smajlović, zbog simptoma akutnog moždanog udara.

I pored značajnog napretka koji je na svim poljima medicine učinjen u posljednjih 20 godina kad je upitanju prevencija, dijagnoze, terapija i rehabilitacija, Smajlović naglašava da se moždani udar i dalje nalazi na drugom, odnosno trećem mjestu kao uzrok smrti širom svijeta, iza kardiovaskularnih i malignih bolesti, a prvi je uzork invalidnosti ili onesposobljenosti među građanima.

- Moždani udar je vrlo ozbiljna bolest koja nastaje zbog patološkog procesa na nekom od krvnih sudova - pojasnio je, dodajući da šta god da se u prvih nekoliko mjeseci uradi za pacijenta s moždanim udarom, jedna trećina njih nažalost umire, trećina ima izraženu ili umjerenu onosposobljenost, a trećina pacijenata završi s minimalnom onesposobljenošću.

Šef jedinice za moždane udare Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Zikrija Dostović ukazuje da je bitno prepoznati simptome moždanog udara, a to su najčešće glavobolja, poremećaj svijesti, utrnulost i slabost u ruci i nozi, poremećen govor, oslabljen vid te nestabilnost.

Veoma je bitno da prilikom pojave simptoma bližnji onoga koga su zadesili ne čekaju više od 24 sata prije javljanja u najbližu zdravstvenu ustanovu, a najčešće je to služba hitne medicinske pomoći.

-Pravilnom primarnom prevencijom može se spriječiti čak 80 posto moždanih udara, da ne dođe do jedinica intenzivne i poluintenzivne njege - naglasila je doktorica na Odjeljenju za cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Biljana Kojić.

Ističe da su najznačajniji nepromjenjivi faktori za ovo oboljenje dob, spol, rasa i naslijeđe. Dob je najjači prediktor, jer starost utiče na pojavu cerebrovaskularnih inzulta, a drugi faktor je spol, s obzirom da muškarci češće obolijevaju, ali žene znatno više umiru.

-Studije su pokazale da sniženje dijastolnog pritiska od 5 do 6 mm živinog stuba može smanjiti rizik od moždanog udara čak za 42 posto, što pokazuje koliko je značajna regulacija krvnog pritiska - potcrtala je Kojić.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, na Medicinskom fakultetu UNTZ bit će održana i javna tribina kako bi se građanima pružile kvalitetne informacije o moždanom udaru.

Organizaciji obilježavanja dana moždanog udara uz ljekare Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla pridružili su se i studenti Medicinskog fakulteta UNTZ, a planirane su i aktivnosti javne promocije zdravlja u tržnim centrima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.