TUZLANSKI KANTON

U Nezuku kod Sapne obilježena 25. godišnjica pogibije heroja

Položeno cvijeće na spomen-obilježje i odata počast

M. Mu

31.10.2017

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, saborci, prijatelji, delegacija Oružanih snaga BiH te poštovaoci lika i djela „Zmaja od Majevice“ jučer su u Nezuku kod Sapne obilježili 25. godišnjicu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića, poznatog kao kapetan Hajro. 

Sa spomen-obilježja u Nezuku, posvećenog jednom od najvećih boraca sjeveroistočne Bosne, poslata je poruka da lik, a pogotovo djelo kapetana Hajre, njegova časna i herojska borba te na koncu život koji je dao za svoju domovinu nikada ne smiju biti zaboravljeni.


Program obilježavanja tužne 25. godišnjice započeo je protekle sedmice u Teočaku, gdje je upriličena akademija posvećena Hajrudinu Mešiću, u sklopu koje je prikazan i dokumentarni film „Devet heroja“. U čast „Zmaja od Majevice“ učenici iz Sapne i Teočaka odigrali su niz sportskih turnira.

Podsjetimo, Hajrudin Mešić rođen je 1. januara 1959. godine u selu Srednja Trnova kod Ugljevika. Podoficirsku školu JNA završio je u Sarajevu, a akademiju u Beogradu. Poslije okupacije Bijeljine i Zvornika, kapetan Hajro organizirao je Teritorijalnu odbranu te bio prvi komandant Prve teočanske brigade, koja je kasnije preimenovana u 255. slavnu brdsku brigadu.

Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk u akciji uspostavljanja koridora prema Srebrenici. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“ i „Zlatnom policijskom značkom“. Posthumno je proglašen narodnim herojem.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.