TUZLANSKI KANTON

Mještani Šićkog Broda i Bukinje dobit će centralno grijanje?

Suljić: Tražimo svoja prava

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

2.11.2017

Ako je suditi po ovosedmičnoj sjednici Gradskog vijeća (GV) Tuzla i usvojenoj odluci o snabdijevanju grada toplinskom energijom, građani mjesnih zajednica (MZ) Šićki Brod i Bukinje trebali bi za nekoliko mjeseci, po povlaštenim uvjetima, dobiti centralno grijanje.  

Mjerne stanice

Naime, u zaključcima koji su usvojeni uz odluku navedeno je da zbog blizine Termoelektrane Tuzla projekti energetske efikasnosti i poticaji za utopljavanje objekata na području grada Tuzle trebaju krenuti iz Bukinja i Šićkog Broda.

- Gradsko vijeće Tuzla, s obzirom na specifičnosti prostora MZ Šićki Brod i MZ Bukinje, traži od nadležnih da se razmotri mogućnost davanja olakšica, odnosno subvencioniranja dijela troškova nabavke mjernih stanica. Gradsko vijeće Tuzla traži da Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica sačini pravilnik koji će sadržavati kriterije za subvencioniranje - stoji, između ostalog, u usvojenim zaključcima.

U obraćanju vijećnicima Nijaz Suljić, predsjednik Savjeta MZ Šićki Brod, kazao je da nije uvjeren da je Gradsko vijeće donijelo dobru odluku.

- Nadam se da ćete vi kao Gradsko vijeće donijeti ispravne odluke naredni put, jer ste svjesni i grešaka koje ste do sada pravili. Očekujem da to ispravite, imamo puno povjerenje u to. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo dalje raditi, homogenizirati narod, a naša prava, vjerujem da nećemo tražiti na ulici, nego ovako kompromisom - poručio je Suljić.

Izloženi zagađenju

Iako bi stanovnici Šićkog Broda i Bukinja centralno grijanje trebali dobiti po povlaštenim uvjetima, mnogi su iskazali nezadovoljstvo, smatrajući da su zbog stalnog zagađenja kojem su izloženi zaslužili da grijanje dobiju besplatno.

Respiratorne bolesti  

- Najapsurdnije je to što su kod nas astma i ostale respiratorne bolesti postale svakodnevica. Tražili smo besplatno grijanje, nismo ga dobili. Dobili smo odluku, kao prvi korak, pa idemo dalje. To je apsurd, 60 godina tu živimo, trebaju nam dati barem jednu beneficiju, a to je besplatno grijanje - smatra Mirnes Bektić.


Bektić: To je apsurd

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.