Foto: Kula i džamija Huseina-kapetana Gradaščevića: Jedan od mnogobrojnih nacionalnih spomenika BiH ( A. Bajrić/ Avaz.ba)

APSURDI

Iako TK ima čak 47 nacionalnih spomenika: Đaci na jednodnevne ekskurzije idu uglavnom van Kantona

Autor: M. MUHAMEDBEGOVIĆ
05.11.2017 12:30
A
A
A

Na području Tuzlanskog kantona nalazi se čak 47 nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Među najpoznatijima su Stari grad Srebrenik, Stari grad Gradačac, s kulom i kućom Gradaščevića, Hastahana, Sahat-kula u Gračanici, Šarena i Turali-begova džamija u Tuzli...  


Terenska nastava

Ipak, kada su u pitanju jednodnevne ekskurzije, škole đake najčešće vode u Sarajevo, Mostar i Travnik, dok nacionalna dobra na području TK ostaju mahom zanemarena te im se ne poklanja značajnija pažnja. Izuzetke predstavljaju terenska nastava i stručne ekskurzije, ali to opet zavisi od volje i želje samih nastavnika.

- Godišnjim planom i programom imamo obavezne stručne ekskurzije i izlete. Naši učenici, između ostalog, obilaze i historijske znamenitosti Tuzlanskog kantona, ali i šire. To rade u sklopu historije i izbornog predmeta. Možda bi to moglo i trebalo biti više nego sad - smatra Midhat Parić, direktor Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla.


  • Parić: Trebalo bi više
    Parić: Trebalo bi više Foto: (Parić: Trebalo bi više)

Kontaktirali smo i nekoliko turističkih agencija, iz kojih su nam kazali da škole nisu pretjerano zainteresirane za obilazak Tuzlanskog kantona, a pojedine turističke agencije do sada uopće nisu imale ovakve ture.

Zrele godine

Prema riječima Ivice Kovačevića, profesora historije u osnovnoj školi pri Katoličkom školskom centru „Sv. Franjo“ u Tuzli, lokalne zajednice morale bi više raditi na promociji turističkih dobara. Ističe da ga je sramota kada čuje da postoje ljudi u zrelim godinama koji nijednom nisu posjetili Stari grad Srebrenik, koji je od Tuzle udaljen tek tridesetak kilometara.

Posjete cijeloj BiH  

- Mi iz osnovne škole i gimnazije nastojimo organizirati ekskurzije za sve odjele. Ovih dana šesti razred vodili smo u Tešanj, učenike sedmih razreda u Stari grad Srebrenik i Gradačac, a osmih u Jajce. Sve razrede vodimo da nešto vide i posjete u cijeloj BiH - naglašava Kovačević.