Foto: Mešanovići: Ostavili gradsku vrevu, domogli se čistog zraka

Ibrahim i Rasema Mešanović grad zamijenili planinom

Rodni Vis ne bi dali ni za cijeli Dortmund

Autor: H. ČALIĆ
08.11.2017 08:31
A
A
A

Ibrahim i Rasema Mešanović iz Gračanice godinama su radili u Njemačkoj, ponajviše u Dortmundu, a od 2004. oboje su u zasluženoj penziji. Život su nastavili u svom domu u Gračanici. Ibrahim je rođen u Babićima, pet kilometara sjeverno od Gračanice, pa je stalno razmišljao kako da se domogne rodnog zavičaja i života u prirodi.

- Vidim penzionere u Gračanici, kako teško žive, svaki dan im liči kao jaje jajetu. I prije osam godina pala je odluka da život, umjesto u gradskoj vrevi, nastavimo na planini Vis, sve popularnijem i poznatijem izletištu u mojim Babićima. Na parceli koja mi je ostala iza oca sagradio sam vikendicu, iskopao bunar i tako je krenulo. Naš zajednički cilj bio je doći u prirodu, pa umjesto u gustoj magli u gradu, živjeti na suncu, jesti sve što se nađe u šumi, na njivi - kaže Ibrahim.

Njegova supruga Rasema ističe da je bolje i zdravije živjeti na visini od 600 metara, jesti kupine, divlje jagode, gljive, nego gušiti se u dimu i magli.

Ibrahim je veliki zaljubljenik u nogomet. Bio je talentiran igrač dok je bio dječak i mladić, ali je morao ostaviti sport i posvetiti poslu.

  • Ibrahim sa svojim vjernim čuvarima uz vikendicu
    Ibrahim sa svojim vjernim čuvarima uz vikendicu Foto: (Ibrahim sa svojim vjernim čuvarima uz vikendicu)

- Radeći u Dortmundu, nije se moglo ne gledati Borusiju BVB. Takvih navijača nema na svijetu. Gledao sam Borusiju čak 90 puta, ali i druge njemačke klubove. Moram priznati da sam i danas njihov fan, imam sve navijačke rekvizite tog kluba i pratim ga. Ali, svoj Vis ne bih dao za cijeli Dortmund - zaključio je Ibrahim Mešanović.

Svaki dan pješače 15 kilometara  

Mešanovići svaki dan pješače oko 15 kilometara, od Bijeve Vodice do Zvijezde. Usput naberu plodova i ljekovitog bilja pa prave prirodni sok i druge specijalitete. Česti su im gosti planinari, rekreativci, sportisti, izviđači...