Foto: Hasić pored bušotine u Malešićima koja nije zadovoljila količinom vode

Gračanica pokušava poboljšati vodosnabdijevanje

Od šest istražnih bušotina značajne količine vode pronađene samo na dvije lokacije

Autor: H. ČALIĆ
07.11.2017 14:04
A
A
A

Za dugoročno vodosnabdijevanje skoro 38.000 građana u ruralnim sredinama u kojima su redukcije česta pojava te za izgradnju kanalizacionog sistema Općina Gračanica se kod Evropske investicijske banke zadužila više od 4,5 miliona eura.  

Svrha ovog pozamašnog projekta je poboljšanje vodosnabdijevanja, proširenje sistema kanalizacione mreže, odnosno poboljšanje kvaliteta života građana.

Kada je riječ o vodosnabdijevanju, 20.000 građana u gradskom jezgru ima kvalitetnu pitku vodu, bez redukcije, ali u ruralnim naseljima vode u mnogim naseljima nema, pa su česte redukcije. Da bi se dugoročno riješio ovaj problem, moraju se naći izvori koji bi davali 50 litara pitke vode u sekundi.

 

- Za detaljna geološka i hidrogeološka kartiranja, geofizička ispitivanja u cilju definiranja lokacija istražnih bušotina zaduženo je preduzeće “BH bušenje” d.o.o. iz Tuzle i za te namjene bit će potrošeno 120.000 KM.

- Rezultati rada na šest istražnih bušotina su katastrofalni, jer su dovoljne količine pitke vode pronađene na bušotinama u Prijekom Brdu od 10 litara u sekundi i Bjelivodama u Lohinji Donjoj od 4 litra u sekundi. Na bušotinama Malešići, Škahovica, Lukavica i Keže pronađene su minimalne količine vode koje ne zadovoljavaju ekonomski opravdanu eksploataciju - piše u materijalu o Statusu projekta vodosnabdijevanja i proširenja sistema kanalizacione mreže u općini Gračanica, koji je razmatran na OV.

Predstavnici mjesnih zajednica u kojima voda na istražnim bušotinama nije pronađena su ogorčeni. Ibrahim Hasić, predsjednik MZ Malešiči, ističe da je neshvatljivo da se za istražne bušotine potroši oko 120.000 maraka, a voda se ne pronađe.

- Pitam se šta je ovdje radila struka. Ko je i na osnovu čega određivao lokacije za istražne bušotine na kojima vode nema. Ovdje će biti posla i za istražne organe, jer je dovoljno pogledati šta su iza sebe na neuspjeloj bušotini, rađenoj na privatnoj parceli u Malešićima, ostavili izvođači radova - kaže Hasić.

I predsjednik MZ Škahovica Vahidin Smajlović nezadovoljan je što u njegovom naselju Škahovica na istražnoj bušotini nije pronađena voda. Radnici ''BH bušenje'' iz Tuzle bušili su do 220 metara dubine, nisu našli vodu, pokupili se i otišli.

- Sada ne znamo kako riješiti vodosnabdijevanje u Škahovici, ovo je bila posljednja nada, jer voda je život ovih ljudi - ističe Smajlović.

Projekt se dovodi u pitanje? 

U općini Gračanica nemaju ništa novo reći osim onoga što je prezentirano vijećnicima. To znači da, ako se nastavi trend neuspjelih istražnih bušotina, cijeli projekt vodosnabdijevanja, koji košta oko devet miliona maraka, može doći u pitanje.