TUZLANSKI KANTON

Vlada TK usvojila izvještaj koji je pripremio Pedagoški zavod: Uspjeh na eksternoj maturi osnovci poboljšali za 2,8 posto

Prosječan uspjeh polaganja eksterne mature veći od 60 posto ( Ilustracija)

Piše: E. SKOKIĆ

8.11.2017

Vlada Tuzlanskog kantona na svojoj jučerašnjoj 99. redovnoj sjednici usvojila je izvještaj o provedenoj eksternoj maturi u osnovnim školama u školskoj 2016./2017. godini. Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK, ističe da su testiranju pristupila 4.204 učenika iz 85 osnovnih škola na području Kantona.  


Jačanje sistema

- Prosječan uspjeh polaganja eksterne mature je 60,08 posto ili 36,05 posto osvojenih bodova. U usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima, polaganje eksterne mature s prosječnim rezultatom od 57,19 posto može se konstatirati da je prosječan uspjeh poboljšan za 2,89 posto - navodi Čiča.  

Na jučerašnjem zasjedanju usvojena je i informacija o reformi sistema socijalne zaštite.

- Novi propisi bi trebali osigurati jačanje sistema socijalne zaštite, unaprijediti djelatnost socijalnog rada, potaknuti razvijanje socijalnih usluga, uspostavu, izjednačavanje i dostupnost osnovnih prava, jačanje alternativnih oblika zbrinjavanja - navodi se u obrazloženju odluke.

Vlada TK razmatrala je informaciju Ministarstva pravosuđa i uprave o otuđenju arhivske građe Općinskog suda u Tuzli i zaključkom zadužila predsjednika Općinskog suda u Tuzli da putem Ministarstva pravosuđa i uprave dostavi informaciju o tome kada je dio arhiva Općinskog suda u Tuzli izmješten u objekt Dom Armije RBiH.

Broj predmeta

Također, trebaju dostaviti i informacije o kojoj vrsti predmeta se radi, koliko je brojčano predmeta bilo smješteno u domu, jesu li predmeti bili završeni i je li njihov smještaj u domu izvršen u skladu s važećim zakonskim propisima iz oblasti arhivske djelatnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je zaduženo da, u okviru svojih redovnih poslova, pojača nadzor nad objektom Doma Armije RBiH.

Kalesiji 102.000 KM 

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice dodijelilo je 102.000 KM Općini Kalesija. Taj novac će biti utrošen za finansiranje projekta „Jačanje tehničkih kapaciteta za prikupljanje i odvoz otpada na području općine Kalesija“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.